Скрити съкровища: Храмове и манастири из Ботевградско

Скрити съкровища: Храмове и манастири из Ботевградско - картинка 1

Църквата "Св.св. Козма и Дамян" в с. Скравена крие прекрасни стенописи в редкия за България стил сецесион

На няма и час път от София се намира долината на някогашния Орхания, сега Ботевград. Дали защото винаги са били на кръстопътя на цивилизациите или просто защото са бунтовен и непокорен край, но ботевградчани са наследили изключително богати традиции и исторически паметници още от древността. Следите от някогашните тракийски селища още са си там, скрити в горите в подножието на Балкана. Неизследвани могили, стари мостове и манастири, строени върху древни светилища - всичко това си струва да се види.

Още на отбивката от магистрала Хемус пътят се гмурва в местността Зелин - сегашна вилна зона на ботевградчани, но всъщност мястото, където някога е било основното селище. То напълно си отговаря на името - зелено, сгушено покрай два притока на малка рекичка, опряно в широкия гръб на планината Било. Явно, местните хора са прагматични - дали са съвсем буквални имена на всичко наоколо. 

Софиянци бързо са забелязали прекрасното съчетание на климат, красота и близост до столицата и вилите им току надзъртат иззад живите плетове. Най-известен сред тях някога бил акад. проф. д-р Асен Златаров, който спомага за благоустрояването на летовището. Поради тази причина съвременниците му го наричат „зелинският кмет“.

По време на Второто българско царство селото Зелин влизало във феодалните владения на местния владетел севаст Огнян, който бил доверен болярин на цар Иван Шишман. Негово седалище била близката крепост Боженишки Урвич, която е една от последните, паднали в ръцете на турските войски. 
Предполага се, че манастирът е бил създаден през 14в. близо до Зелин и е бил разрушен при превземането на района от османските войски. През втората половина на 18 в. жителите на Зелин се преселили на мястото на сегашния град Ботевград и споменът за манастира постепенно угаснал. 

През 1926 г. е построен параклисът „Рождество Богородично“ и с помощта на Ловчанска епархия манастирът е възстновен. Днес това вероятно е най-гостоприемният манастир в софийско - вратата е постоянно отворена, макар че монаси отдавна няма, а свещеник идва само по празниците. Всеки може да влезе в църквата, да запали свещ, да остави колкото реши пари и да си тръгне. И винаги има хора, но досега никой не е посегнал на иконите или парите на тезгяха вдясно от входа. 

Църквата има красив иконостас, с доста нетипична сцена вдясно от разпятието над царските двери. Макар и да изобразява момент от Възкресението Христово (отляво е Рождество), всъщност е изписано слизането на Спасителя в ада и вдигането на душите на праведните. 

Дворът е зелен, има площадка за игра на децата наоколо, всеки е добре дошъл.

Няколко километра по-нататък пътникът попада на истинско бижу - Врачешкият манастир „Свети Четиридесет мъченици“.

За разлика от Зелинския, тук се вижда женска ръка - манастирът е дом на няколко монахини, поддържан е изключотелно добре и притежава една от най-красивите градини в България! 

Сигурно затова снимането в двора е строго забранено без изричната благословия на игуменката, но дори и редките кадри дават представа за това скрито съкровище.

Може да ви се стори странно, но в този манастир ще ви помолят да покриете тялото си, ако сте влезли по къси панталони или с твърде разголена дреха. Учтиво, но твърдо ще ви заведат до панера с дрехи за неприлично облечени и ще ви изчакат да се приведете в изряден като за женски манастир вид.

Не се сърдете, все пак вие сте на гости в дома на сестрите и това са техните правила. У вас може да правите каквото искате, но тук - не. 

Още малко на север от Ботевград, в подножието на Лакавишкия рид от Западния Предбалкан, на 2км от с. Скравена се намира манастирът "Св. Николай Летни".

Както и Зелинският, този също си няма монаси, но пък има двама "хранители" - духовникът Николай, който макар и да не е още ръкоположен, се грижи за храма и посреща миряните

и живеещият на двайсетина метра от манастира Здравко Лесичков, който заедно със съпругата му Нели са дарили пари за изрисуването на малката църква отвътре. 

Но за Здравко и конете му друг път ще ви разказваме, той си е цяла отделна история!

Впрочем, храмът има и още един пазител - гигантски хилядолетен дъб, който буквално крие под короната си цялата сграда, че и половината двор. 

Малката църквица трудно се вижда под дървото, толкова е голямо. Но пък си струва усилието да се отбиете там - дядо Николай дори ще ви даде да ударите камбаната! Или клепалото - което искате.

Село Скравена крие още едно уникално съкровище.

Църквата "Св. св. Козма и Дамян" е издигната през 1896 година на мястото на предишен, разрушен храм „Св. Георги“, строен през 1856 година.

Сегашната църква носи името на друга, съществувала в древното селище Грамаде. Каменен кръст, пренесен от там се намира в църковния двор. Храмът е изографисан през 1933 година от софийския зограф Апостол Христов в наистина рядък за нашите земи стил сецесион.

Подобно на храм-паметника "Св. Александър Невски" в София, тук също разпознаваме характерните за модерния стил цветни плетеници,

бледите, но много реалистични лица на светците съвсем не са по нашата ортодоксална традиция. 

За разлика от стенописите, иконите на иконостаса са видимо по-стари - вероятно оцелели след разрушаването на "Св. Георги". По тях личат следи от обгаряне, на места маслените бои са разтопени, силно напукани и със следи от огън. Някои са толкова повредени, че почти не се виждат ликовете на светците.

Една от иконите прави особено впечатление - уникално за България изображение на свети Георги в броня на средновековен европейски рицар.

Къде ли е учил занаят неизвестния зограф, не се знае. Но иконата вероятно е дарена от един селските първенци - отец Димитър (или неговият син Георги Стаменов), който заедно с Петко Студенковски убеждават орханийския каймакамин да им даде десетте отрязани глави на ботеви четници след битката при Околчица и ги погребват в двора на тогавашната църква "Св. Георги", разрушената по-късно, вероятно през Освободителната война.

 
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове