Скритите съкровища на САЩ

Скритите съкровища на САЩ - картинка 1

Вижте ги!

От Йосемити до Евърглейдс, САЩ може да се похвали с доста световноизвестни забележителности. Но това е и земя на безброй неизвестни чудеса и приканващи малки градове насред райски места. Това са някои от най-невероятните паркове и малки градчета, за които не сте чували, пишат от iskamdaznam.bg.

Щатски парк Долината на огъня

Един от най-обичаните паркове в щатите. Долината на огъня се простира на 42 000 акъра и е на час шофиране от Лас Вегас. Паркът заменя неоновите светлини и дискотеките с пясъчникови образувания на 150 милиона години и петроглифи на 3000 години. Може дори да се каже, че мястото има звездна слава – сюрреалистичният, изгорен от слънцето пейзаж е използван като заместител на Марс за филма „Зов за завръщане“ от 1990г.

Ако поемете на фото сафари в най-големия щатски парк на Невада, не пропускайте Арката, Слонът и Кошерите – това са все каменни версии на въпросните неща. Снимайте с хора и без хора в кадъра – структурите са още по-величествени, когато успеете да усетите мащаба им.

Не забравяйте да си вземете много вода – в парка има няколко чешми, но пясъчните пътеки са по-тежки, отколкото изглеждат, особено през лятото, когато температурата в пустинята Мохаве достига 49 градуса.

Щатски парк Лъдингтън, Мичиган

Сгушен между езерата Мичиган и Хамлин, този парк с площ 5300 акъра разполага с 11км пясъчни плажове, исторически морски фар, който можете да изкачите, повече от 32км туристически пътеки (плюс пътеки за колоездачи и писти за крос кънтри ски) и плитката, кристална река Биг Сейбъл. Нищо чудно, че Лъдингтън е любимо място от региона на Големите езера още от основаването му преди 76 години.

Хамъндспорт, Ню Йорк

Хамъндспорт, Ню Йорк може да е столицата на рециклирането в Америка. Но не рециклиране на боклук (макар да правят и това). Говорим за ретро морски самолети, реставрирани и пилотирани от музея Глен Къртис; къщичките за птици, направени от дървени материали пред галерията Арома Кофи Арт; дори облицовката от кипарис на винарната Бъли Хил е от стари винени бъчви.

Природен парк Кеш Ривър, Илинойс

Паркът се простира на 15 000 акъра и е на 45км от границата на Кентъки. В областта има много известни мочурища. Сред тях са Евърглейдс и Окефеноки, но един от най-добрите примери за истински южняшко мочурище е Кеш Ривър. Паркът е посещаван от едва 200 000 души годишно – това е около 1 посетител на акър месечно. Гъмжи обаче от други форми на живот. В блатата, горите и пясъчниците виреят повече от 100 защитени или застрашени видове.

Най-добрият начин да разгледате парка е с кану; 10км гребане ще ви срещне с огромни кипариси. Има също и 32км туристически пътеки, както и понтонна пътека, която води до центъра на езеро Херон.

Уийвървил, Калифорния

Има някои неща, които очаквате да видите в градче от златната треска. Салонен бар, главна улица, може би място за връзване на коне. Също и 138-годишен, действащ китайки храм. Какво? Можете да откриете такъв в Уийвървил, където китайски имигранти, подложени на дискриминация в пристанища като Сан Франциско, са били приветствани и са съставлявали около 25% от населението по време на златната треска.

Водопад Блекуотър, Западна Вирджиния

Водопадът не е просто най-живописното място в парка с площ 2456 акъра – освен това е едно от най-сниманите места в щата. Регионът е не по-малко хващащ окото, когато е облечен в ярко зеленото на пролетта, цветовете на есента или сребристото на зимата. Самите водопадът, повече сив, отколкото черен, получава отличителния си цвят от таниновата киселина, която се процежда в реката от елите и смърчовете нагоре по течението.

Дамаск, Вирджиния

Ако решите да шофирате до Дамаск, вероятно ще сте от малцината. Този рай за туристите и колоездачите се намира на място, където се пресичат седем големи маршрута, включително Вирджиния Крийпър и най-големият от всички, 3500-километровата Апалачка пътека. Малко иронично, шест от седемте маршрута се събират на един паркинг пред кафене, където може да откриете тълпи от местни и преминаващи, които обсъждат плановете си и маршрутите си.

Пътеката Кейти, Мисури

386-километровата пътека се простира от Клинтън на запад до Маченс на изток, покрай бившата железопътна линия Мисури-Канзас-Тексас. Предимно равната пътека приветства туристи и колоездачи – на места дори любители на ездата – и пресича исторически железопътни мостове, тунели, гори, долини и открити равнини.

Охайопил, Пенсилвания

Ако има универсален парк, то този в югозападна Пенсилвания е точно това. Искате водопади? Има четири. Искате пътеки? Получавате 127км такива – плюс 43км за велосипедисти, 16 за езда и почти 65 за крос кънтри ски. И защо да не включим и една-две водни пързалки към всичко това?

Плаж Пизмо, Калифорния

На Пизмо може да се наслаждавате на много активности на открито и закрито, включително голф, колоездене, тенис, езда и гмуркане. Районът е пълен с красиви, чисти плажове с басейни и пещери. Кеят пък е популярна туристическа забележителност за снимки, разходки, риболов и гледане на залеза.

Остров Джекил, Джорджия

В края на миналия век остров Джекил е едно от най-почитаните места за почивка от елита на Америка. Днес мястото е отворено за много по-голямо разнообразие от почиващи, разполага с голф игрища, целогодишни фестивали и множество места за настаняване. Въпреки всичко, това е място, което все още носи атмосферата на високата класа и историческата част е красив пример за американското висше общество на 20-и век.

Файетвил, Западна Вирджиния

Гостоприемност, исторически сгради и клисурата Ню Ривър правят Файетвил едно от най-готините малки градчета в Америка. Туристите наводняват града на вълни по време на пиковия рафтинг сезон, но ако бялата вода не ви допада, има много други начини да разгледате района – кану, планински преходи, езда и други. Градът гъмжи от компании за приключения, местни заведения, къщи за гости и уникални арт галерии в реставрирани сгради от викторианската епоха.

Парк Естъс, Колорадо

Парк Естъс е перфектното живописно планинско градче, скрито между боровите гори на колорадската долина Естъс. Освен това е на пътя за национален парк Скалистите планини. 1070кв.км див терен, дом на много животни и някои от най-добрите пътеки в САЩ. Самото градче е спокойна и сценична колекция от викториански сгради. Усещането за изолираност на малкия град е подсилено от хотела Стенли, който е послужил за вдъхновение на Стивън Кинг за „Сиянието“.

Област Доор, Уисконсин

Едно място, което определено си струва да бъде разгледано. С безкрайните възможности за красиви гледки, прелестни морски фарове за изкачване и местно изкуство на всеки ъгъл, винаги има нещо, което да откриете в Доор. 104-годишният парк предлага множество приключения и е посещаван от 1 милион души годишно. На 3776 акъра има четири лагера, морски фар, театър, голф игрище, пътеки за колоездачи и много места с изумителни гледки.

Форт Браг, Калифорния

Форт Браг има дълго минало на частен град, но е успял да се превърне в прекрасно крайбрежно градче за почивка. На три часа от Сан Франциско, то определено е изолирано, но пък затова е толкова хубаво. Най-известен обаче Форд Брагс е със стъкления си плаж: където стъкло от изхвърлени бутилки, фарове и прозорци е изплувало от океана и е образувало този блестящ на слънцето плаж.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове