След атентата: Сигурни ли са европейските летища?

След атентата: Сигурни ли са европейските летища? - картинка 1

Какви са причините за терористичните актове в Брюксел?

5/Терорът отново заля Европа. Вчерашните атаки не изненадаха властите в Брюксел. Беше ясно, че „Ислямска държава“ има спящи клетки именно там. Пък и столицата беше под тревога, заради залавянето на Салах Абдеслам. Но, какви са причините всъщност за атаките в Брюксел 4 дни след като хванаха „мозъка“ на терористичните нападания над Париж?

Първата причина, която посочват световните експерти за сигурност, е именно задържането на Салах Абдеслам и вчерашните атаки са един вид отмъщение на „Ислямска държава“. Второто е, натискът над джихадистите, който оказват световните сили в Ирак и Сирия. Руските бомбардировки, американската намеса оказват влияние върху действията на джихадистите.

В резултат на това, бойците на ДАЕШ се насочват към сърцето на Европа, защото се сливат с бежанския поток и така минават безпроблемно границите. Така, те стигат до целта си, необезспокоявано.

Освен това, днес стана ясно, че терористите от Брюкселските атентати са били белгийски граждани и дори са дали квартира на парижките атентатори. Което поражда и въпросът за сигурността? Как така те са останали незабелязани в подготовката на терористичния акт?

Днес в предаването „Тази сутрин“ по БТВ, бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров заяви, че наистина европейските институции не са подготвени за подобни атаки. Според   бившият съветник на премиера по външнополитическите въпроси Боян Чуков Израел, Русия и САЩ са държавите, които работят ефективно срещу тероризма и разполагат с изпреварваща информация за действията на групировките.

На техния фон европейските служби нямат абсолютно никакво агентурно присъствие. Но това мнение съвпада със световните мнения по темата.

Наистина е наболяла темата за сигурността по летищата, които са едни от най-предпочитаните места за атентаторите. Така, часове след атентатите в Брюксел редица европейски държави обявиха засилване мерките за сигурност. Ангажирани бяха полицейски и армейски части, а повечето летища започнаха да работят с увеличена охрана.

Редица големи градове решиха да повишат с една степен мерките за сигурност по примера на полицейската префектура в Париж, която въведе още по-строги мерки на летищата, гарите и в обществения транспорт.

Ако вземем пример с Израел, ще видим, че нивото на сигурност в Европа е много ниско. Всъщност е изключително лесно да стигнеш до гишето и да се чекираш. Първата атака в Брюкселското летище вчера беше извършена именно пред гишето на „American airlines”. Това показва липсата на сигурност дори и при засиленото ниво на тревога, което беше обявено в Белгия, заради спецоперацията, при която заловиха Абдеслам.

Израелският министър на транспорта заяви в телевизионно интервю, че „Европа не е била подготвена“. И добави: „Нивото на мерки за сигурност по входовете и изходите на летища, гари, метростанции е много ниско. И още, те трябва да следят за клетки на „Ислямска държава“ и където има съмнение за подобни, веднага да се проверява. Израел така прави“.

Много въпроси остават без отговори след серията от терористични атаки в Брюксел. Но, едно е сигурно, необходимо е, да се вземат спешни мерки, защото Европа е почти на прага на война.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове