След гафа с Дунав в Берлин, Ангелкова отбелязва реката в Русе

След гафа с Дунав в Берлин, Ангелкова отбелязва реката в Русе - картинка 1

Крепостта Баба Вида датира началото си от римско време, но в наши дни не е обвързана с римските възстановки "Орел над Дунава" в Свищов. Ако някой я посети - посети я.

Снимка: Лияна Панделиева

Дунав е основна туристическа забележителност за всички държави по течението си, освен за България

8/ След като министърът на туризма Николина Ангелкова не счете за нужно да присъства на срещата за бъдещето на пътуванията по най-голямата плавателна река в Европа на Световното туристическо изложение в Берлин (ITB), утре, според съобщение на ведомството,  „...на официална церемония в община Русе ще бъде даден старт за създаването на българо-румънския Технически секретариат по приоритетна област 3 на Дунавската стратегия. България и Румъния са съкоординатори по приоритетната област в сферата на туризма и културата, а звеното за подпомагане на дейността по нея за целия Дунавски регион вече ще бъде ситуирана в крайдунавския град.“

Кратка справка от информационния поток на изложението ITB показва последователен интерес на Румъния към развитието на този сектор, като на срещата в Берлин по темата за Дунав модератор е бил Теофи Оливер Герца, координатор за Европейската дунавска стратегия от министерство на регионалното развитие на Румъния. Сред лекторите са сърби, германци, представител на Европейската асоциация на туроператорите, директора на Европейската круиз асоциация.

 

В специална палата, посветена на пътуванията по Дунав заинтересованите държави са представили своите проекти. Обсъдени са веломаршрутите, различните видове плавания по реката.

България там не присъства по никакъв начин, а Румъния дава награда за пътешествие по своята страна на Дунав до делтата й на Черно море.

В Русе обаче министърът отива, за да се срещне с държавният секретар на Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Чезар Соаре, с кмета на Русе Пламен Стоилов, областният управител Стефко Бурджиев, народни представители, кметове от региона.

„По време на събитието министър Николина Ангелкова и кметът Пламен Стоилов ще подпишат договор, с който общината предоставя безвъзмездно офис за нуждите на секретариата в центъра на Русе. Там ще е седалището на звеното, а Министерството на туризма логистично ще обезпечава дейността му. Съвместният офис ще насърчава реализацията на общите проекти и дейностите между всичките 14 страни по Дунавската стратегия.“ – се казва още в съобщението.

От ведомството не уточняват каква ще е логистичната помощ, след като

държавата в лицето на нейния министър на най-големия в света туристически форум не отчете дори съществуването на Дунав през нашата територия

(за сметка на участие в срещата „Пътя на коприната“).

До ден днешен всички общини по поречието на Дунав, които правят нещо в сферата на туризма е с техни собствени сили, те самите не могат да направят щафетно предаване на оферти от град на град и за дунавските градове е по-лесно да се свързват със съседите от Румъния (на база лични контакти), отколкото да създадат български дунавски продукт.

Туристическа връзка между Видин, Свищов, Русе и делтата на Дунав не съществува и по този въпрос никой и не опитва да работи.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове