След разговор с Байдън Макрон реши да върне френския посланик в САЩ

След разговор с Байдън Макрон реши да върне френския посланик в САЩ - картинка 1

Двамата лидери ще се срещнат през октомври

Президентите на САЩ Джо Байдън и на Франция Еманюел Макрон решиха да започнат процес на обширни двустранни консултации с цел изграждане на доверие между двете държави. Това става ясно от разпространено от Белия дом съвместно заявление след края на телефонните преговори между двамата държавни глави, предава БГНЕС.

''Двамата лидери решиха да стартират процес на обширни консултации, насочени към създаването на условия за изграждане на доверие и предлагане на конкретни мерки за постигане на общите цели. Те ще се срещнат в Европа в края на октомври, за да постигнат общо разбиране и да запазят динамиката на този процес. Президентът Еманюел Макрон реши, че посланикът на Франция ще се върне във Вашингтон следващата седмица'', се казва в изявлението. Очаква се след това той да започне интензивна комуникация с високопоставените длъжностни лица в САЩ.

По време на телефонния разговор, състоял се по искане на американската страна, двамата държавни глави обсъдиха новото партньорство в областта на сигурността AUKUS с участието на Австралия, Великобритания и САЩ.

''Двамата лидери се съгласиха, че ситуацията само би спечелила от открити консултации между съюзниците по въпроси, представляващи стратегически интерес за Франция и нашите европейски партньори. Президентът Байдън заяви, че е убеден привърженик на този подход'', се казва още в документа.

Американският президент потвърди също стратегическата важност на участието на Франция и на други европейски държави в Индийско-Тихоокеанския регион.

''Съединените щати признават също значението на силна и ефективна европейска отбрана, която допринася положително за трансатлантическата и глобалната безопасност и допълва НАТО'', се отбелязва в изявлението.

На 15 септември Австралия, Великобритания и САЩ обявиха създаването на ново партньорство за сигурност, припомня БГНЕС. Като част от споразумението Австралия планира да използва американска технология за изграждане на най-малко осем атомни подводници, първата от които ще поеме бойно дежурство през 2036 г., както и да преоборудва въоръжените си сили с американски крилати ракети. Това стана причина Канбера да разтрогне най-големия в своята история договор за отбрана с Париж, заявявайки, че вече не отговаря на националните интереси на Австралия. В отговор Франция обвини австралийските власти в умишлена измама и отзова посланиците си в Австралия и САЩ за консултации.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове