След решението на Тръмп борсите и петролът отново светнаха в червено

След решението на Тръмп борсите и петролът отново светнаха в червено - картинка 1

Обявената от СЗО пандемия също доведе до паника на пазарите

Цените на петрола отново показват низходящ тренд след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ забраняват пътуванията към страната на хора от Европа. Спад бележат и борсовите пазари и търгуваните акции. Освен забраната на Тръмп влияние оказва и обявената от Световната здравна организация световна пандемия от коронавирус.

След като в понеделник цените на течното злато се сринаха с рекордните за последните 30 години 30% в дневната търговия и последвалата лека стабилизация, днес световният бенчмарк "Брент" се търгува с понижение от близо 5% и струва около 34 долара за барел. Американският лек петрол пък падна с допълнителни 4,3%. В сравнителната таблица с цените от януари това е практически спад с близо 50%. 

 

Край на тренда не се очаква, имайки предвид, че Саудитска Арабия обяви допълнтилно помпане на добива до 13 млн. барела на ден. Същото се очаква да напрят и други страни в Залива, начело с Обединените арабски емирства. Повече изпомпва и държавната руска компания "Роснефт".

Увеличава се желанието на големи азиатски държави да купуват допълнтиелни количества от саудитския петрол, който продължава да заграбва пазарни дялове, предлагайки се с големи отстъпки. Търговците пък увеличават запасите си в опит да си гарантират големи количества на евтината цена. 

На решението на Тръмп реагираха и борсовите пазари, като почти всички големи индекси бележат съществени спадове. 

 

Лондонския FTSE падна с 6,5 пункта, френският САС 40 потъна с 6,6. Франкфуртският DAX премина под границата от 10 000 пункта за първи път от средата на 2016 г. 

В червено светят и борсите в Милано, Мадрид, Цюрих, Виена, Москва. Същото е положението в Близкия изток, където заливните борсите в заливните държави не могат да наваксат изоставането от понеделник. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове