След "трудна среща" в Женева САЩ и Русия продължават разговорите в Брюксел

След "трудна среща" в Женева САЩ и Русия продължават разговорите в Брюксел - картинка 1

Понеделник беше първият ден от цяла седмица на срещи между двамата в Европа

Осемчасовата среща между САЩ и Русия, провела се в понеделник в Женева, е била "трудна" и е представлявала по-скоро разговори, а не преговори. Това каза заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман, която е ръководител на американската делегация.

По думите ѝ двустранните разговори с руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, който е начело на руската делегация, са били "сериозни" и "бизнес".

Понеделник беше първият ден от цяла седмица на срещи между двамата в Европа. Поводът за дипломацията между двете държави е струпването на руски войски близо до границата на Украйна. Москва иска да бъде сключено споразумение за сигурност със западните държави, с което да е ограничи увеличаването на войски на НАТО в Източна Европа.

Шърман каза, че Съединените щати са дошли на срещата на 10 януари с няколко предложения, включително подробности за разполагането на противоракетна отбрана в Европа и ограничения на военните учения. Според нея предложенията на Русия трябва да бъдат реципрочни и отхвърли руските призиви за намаляване на броя на американските войски в Източна Европа. По думите ѝ това не е било "на дневен ред" в понеделник.

Срещите между Рябков и Шърман се очаква да продължат и днес, вторник, когато и двамата ще са на Съвета НАТО-Русия в Брюксел.

За следващия ден, 13 януари, във Виена е насрочена среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), на която се очаква да присъстват САЩ, Украйна и Русия.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове