Сложете оръжия, днес е Международният ден на мира!

Сложете оръжия, днес е Международният ден на мира! - картинка 1

След 1945 г. на Земята е имало само 26 дни без война...

Според американския математик и създател на Теорията на въздействащите си мрежи Джеймс Р. Джаксън, след края на Втората световна война през 1945 г. човечеството е живяло само 26 дни в пълен, глобален мир, без нито едно сражение в нито една регионална война. Няма точна статистика, но най-вероятно периодът на Студена война и хиляди "малки" "домашни" войни на планетата е далеч по-смъртоносен от 6-те години на последната Голяма касапница.

И нищо чудно, още Платон навремето твърдял, че "войната е естественото състояние народите"...

За пръв път Международният ден на мира се чества през 1982 г. До 2001 г. Международният ден на мира се отбелязвал през третия вторник от м. септември съгласно резолюция 36/67 на Общото събрание на ООН от 1981 г., в която поддържането на мира на международно и на национално равнище се определя като главна цел на ООН в съответствие с Устава на ООН и се определя специален ден за отбелязване и укрепване сред всички нации и народи на идеалите на мира.

Денят на глобалното прекратяване на огъня и отказ от насилие (както е официалното му название) е определен с резолюция на Общото събрание на ООН от 2001 г. и се отбелязва днес,  на 21 септември.

За целта по цял свят се провеждат различни мероприятия. Обикновено започват с обръщение на генералния секретар на ООН, след което се бие камбаната, следва едноминутно мълчание, след което реч произнася председателят на Съвета за безопасност към ООН. 

Ето какво още се е случило на днешния ден в историята:

На днешната дата през 1378 г. цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села, като феодални владения.


През 1551 г. е основан е Кралският и папски университет на Мексико.
През 1862 г. Първата българска легия в Белград е разпусната по решение на военния министър на Сърбия.
През 1933 г. в Германия започва съдебен процес във връзка с подпалването на Райхстага, един от обвиняемите е Георги Димитров.

През 1937 г. за първи път е публикувана книгата на Дж. Р. Р. Толкин „Хобитът".

През 1938 г. ураган връхлита Ню Йорк, загиват около 600 души.
През 1964 г. Малта придобива независимост от Обединеното кралство.
През 1981 г. Белиз придобива независимост от Обединеното кралство.
През 1991 г. Армения получава независимост от Съветския съюз.
През 1993 г. президентът на Русия Борис Елцин прекратява дейността на парламента, в разрез с действащата по това време конституция, и така ускорява Руската конституционна криза от 1992-1993 г.

През 1999 г. при земетресение в Централен Тайван загиват 2 400 души.
През 2001 г. 39 Народно събрание приема декларация по повод терористичните актове в Ню Йорк и Вашингтон, с която обявява борбата с тероризма за дългосрочен приоритет.
През 2002 г. в София е открит универсалният парк София Ленд,който 4 години по-късно е закрит.

През 2003 г. програмата Галилео на НАСА приключва и космическият апарат е спуснат в атмосферата на Юпитер, където той се разпада със скорост от 50 km/s.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове