Слънцето и солариумите - пристрастяващи и причиняват рак!

Слънцето и солариумите - пристрастяващи и причиняват рак! - картинка 1

Свръхизлаганенето на UV лъчи крие риск от рак на кожата, а на всичко отгоре телата ни се пристрастяват към него, както към хероин

Излагането на слънце може да доведе до зависимост, сравнима с тази към хероина, алармират изследователи от Харвардския университет. Те провеждат множество опити с мишки, като подлагат гризачите на лъчение, отговарящо по интензитет на 30 ­минутна слънчева баня в стандартен летен ден във Флорида.

Учените установяват, че лишени за дълъг период от облъчване, мишките изпадат в апатично състояние и се оживяват едва когато отново се поставят под лампите. Заключението е, че опитните животни развиват зависимост от облъчването и причината е ендорфинът, който се произвежда по време на излагане на слънце.
Този хормон на щастието се синтезира в организма ни под влиянието на ултравиолетовите лъчи и създава усещане за спокойствие, удовлетворение и радост. Звучи добре, но за съжаление точно както при приема на наркотици, това удоволствие е временно и за да се поддържа, организмът има нужда от все по­високи дози, категорични са учените. Проблемът е, че дългото излагане на слънце крие множество рискове ­ прегряване, топлинен удар, изгаряне, слънчев удар, проблеми със зрението, дори рак на кожата.
Но не само излагането на слънце крие рискове.

Според изследване, публикувано в "Archives of Dermatology", една трета от посещаващите редовно солариум развиват зависимост от ултравиолетовите лъчи.
Солариумът осигурява равномерен тен през цялата година. Той допуска до кожата само UV А лъчите, които я карат да почернява. Специални екрани спират вредните UV B лъчи. Но като повечето изкуствени заместители, солариумът също крие своите рискове.
Солариумът става вреден, когато се стигне до свръхизлагане.
Тогава ултравиолетовите лъчи водят до натрупване на свободни радикали. Те от своя страна унищожават колагена. Кожата загубва еластичността си и е предразположена към бързо стареене. Прекомерното излагане на соларни лъчи увеличава риска от ракови заболявания на кожата. Солариумът предизвиква появата и на психологическа пристрастеност, наречена тенорексия. Тенорексиците се смятат за прекалено бледи и стигат до крайности като поддържат шоколадов тен целогодишно. При тях рискът от рак на кожата е много по-голям.
Солариумът не се препоръчва в следните случаи: при бременност, по време на менструация, след излагане на слънце, след епилация с кола-маска и с ток, при хиперпигментация и дерматози, при застаряла кожа, при стрес и неврози (UV лъчите възбуждат), при сериозни смущения в кръвообращението, непосредствено преди или след хранене, при силно изразено акне.
/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове