Слънчевият живот аз избрах за мен...

Слънчевият живот аз избрах за мен... - картинка 1

... не харесвам долната земя.

На днешния ден отбелязваме Световния ден за предотвратяване на самоубийствата. Черната статистика сочи, че броят на фаталните бягства от проблемите е скочил с 60 процента за последния половин век, пише manager.bg.

Всяка година средно 1 милион души по света успешно слагат край на живота си, а 20 пъти повече хора опитват да го направят.

Ето защо Международната асоциация за предотвратяване на самоубийствата и Световната здравна организация (СЗО) решават да определят дата, в която всички да можем да се замислим за тежките условия, водещи до това положение и за начините, по които можем да помогнем на близките си.

Според експертите от фондация SAVE (Suicide Awareness Voices of Education)

има начин да познаем дали някой около нас може да направи фаталната крачка и да му помогнем.

Трябва да следим за типичните знаци – говорене за самоубийство, прекаляване с алкохол или наркотици, депресия, отдръпване от нормалния начин на живот, постоянни мисли за смъртта, внезапно спокойствие след дълги периоди на нервност и депресия, уреждане на личните въпроси, сбогуване.

Ако подозирате, че ваш близък е склонен към самоубийство, най-добре е деликатно да поговорите с него за проблемите му,

съветват психолозите. Не се намесвайте рязко в личното му пространство, но направете опит да го свържете със специалист-психолог или психиатър, който ще може най-компетентно да реагира на ситуацията.

Според статистиката Източна Европа е черната дупка на света по брой на самоубийствата, който при това всяка година застрашително расте. 11 646 българи са починали от умишлено самонараняване мажду 2000 и 2010 г, показват данните на НСИ. От тях мъжете са 8626, а жените – 3020. Основната причина при 40% от регистрираните самоубийства са семейни проблеми, следвани от психическите заболявания, финансовите затруднения, нещастната любов, нежеланата бременност, проблемите в работата и конфликтите с началници и учители.

Ето с какво ще остане този ден в историята:

1588 г. - В Англия се завръща третата морска експедиция обиколила света, начело с Томас Кавендиш.
1627 г. - Започва обсадата на Ла Рошел от войските на крал Луи XIII

1846 г. - В САЩ е патентована шевната машина.

1858 г. - Открит е астероида 55 Пандора.
1872 г. - Васил Левски създава първия революционен окръг в България с център село Голям извор.

1898 г. - В Женева италианският анархист Луиджи Лукени убива императрица Елизабет Баварска - съпругата на австро-унгарския император Франц Йозеф I.

1919 г. - Във френския град Сен Жермен ан Ле е подписан Сен-Жерменския мирен договор.
1939 г. - Втората световна война: Канада обявява война на Нацистка Германия, като се присъединява към Обединените нации.
1939 г. - Втората световна война: Хитлеристката армия извършва масови улични екзекуции в град Бидгошч (Полша), разстреляни са над 1000 мирни граждани.

1944 г. - С Постановление на Министерския съвет в България е създадена Народна милиция.
1945 г. - Бившият премиер на Норвегия Видкун Кислинг е осъден на смърт за сътрудничество с Хитлеристка Германия.
1960 г. - На Летни олимпийски игри 1960 в Рим Абебе Бикила става първия състезател от Субсахарска Африка, който спечелва златен медал, като пробягва маратона с боси крака.

1961 г. - По време на състезание от Голямата награда на Италия катастрофа причинява смъртта на германския пилот от Формула 1 Волфганг фон Трипс и на 13 зрители от публиката, които са ударени от неговото Ферари.
1964 г. - Влиза в сила Конвенцията за териториалното море и крайбрежната зона.
1967 г. - Жителите на Гибралтар гласуват в референдум за запазване на зависимостта от Великобритания, вместо за присъединяване към Испания.

1974 г. - Португалия дава независимост на колонията си Гвинея-Бисау.
1976 г. - При катастрофа между самолети на британски и словенските авиолинии край Загреб загиват 176 души.
1977 г. - В затвора на Марсилия е извършена последната във Франция екзекуция с гилотина.

1990 г. - Папа Йоан Павел II освещава най-голямата църква в света - Базиликата на Божията майка на мира в Ямусукро (Кот д'Ивоар).

2002 г. - Швейцария става член на ООН.
2008 г. - В Женева (Швейцария) е пуснат в действие Големият адронен ускорител, който е смятан за най-големият научен експеримент в историята на човечеството.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове