Смъртоносните „Черни вдовици“

Пазете се, Отилия Гбурек е врачка!

4/ Мъжете напълно заслужено държат първенството в класацията за най-жестоки престъпления още от зората на човечеството, но жените също не са нежните цвята, така енергично възпявани от ренесансовите поети и това често си личи в днешното общество.

В Чикаго винаги е имало голям брой полско население и в първата половина на 20-и век повечето от тях живеели в Ниър Норт Сайд. Но тези богобоязливи и спазващи закона хора биха искали да забравят една своя сънародничка.

Нейното име е Отилия (Тили) Гбурек.

Съседите смятали Тили за екстрасенс. Тя притежавала обезпокоителната дарба да предсказва бъдещето. Успяла да съзре – според нея в сънищата си – почти точната дата на смъртта на всичките си пет съпрузи, както и на няколко съседи в нейния квартал. Никога не грешала. Е, само веднъж.

Нейните лоши навици започнали по-късно в живота, в сравнение със средностатистическата Черна вдовица – на 49 години, когато повечето от тях прекратяват дейността си. През 1919 година тя предрекла смъртта на Джон Миткевич, неин съпруг от 29 години. Тили разказала на своя приятелка, че е сънувала как намира трупа му в един определен ден след няколко седмици. Разбира се, съпругът й легнал болен точно в уречената сутрин и починал същата нощ. Приятелката й била изумена, още повече когато видяла с какъв устрем се втурнала Тили към застрахователната компания, за да прибере чека си.

Тили обичала мъжете и не останала в траур за дълго.

След по-малко от два месеца се омъжила за работника Джон Русковски. За нещастие, Русковски бързо станал герой в един от пророческите й кошмари. Поне така казала тя на съседките в квартала. Онези, които се присмели на предсказанието й, зяпнали от учудване, когато съпруг номер две наистина се гътнал на посочената дата.

Последвал го Франк Купчик – само шест месеца след сватбата.

Също като Миткевич и Русковски, Купчик бил заможен човек; неговата булка била проверила това. Тя също се била погрижила да бъде единственият получател на застраховката му, преди да подправи зеленчуковата му супа с арсеник.

След по-малко от година Тили отново произнасяла брачните си клетви с Джозеф Гушковски; а после отишла на погребението му, проклинайки на всеослушание лошия си късмет и злокобните си сънища.

Тили била предсказала и неговата смърт. Смята се, че тя дори казала на жертвата си – Гушковски, който й се изсмял. Сега, след четвъртото й успешно предсказание, врачката се превърнала в местна знаменитост. Хората започнали да я избягват на улицата, защото не искали да чуят за собствената си смърт.

Бабини деветини, казвали някои, но хората имали основателни причини да странят от нея. Всички знаели, че тя е имала видение за ужасната болест, която щяла да покоси цяло едно семейство в квартала. Само след седмици трите деца на семейството починали от агонизираща смърт. Тили и въпросното семейство имали ожесточена разправия дни преди това.

Семейство Климек се разтревожило, когато техният син и брат Антон решил да загърби всякакъв здрав разум и да се ожени за Тили през 1921 година. „Тя е добра жена“ – крещял той на по-здравомислещите хора в квартала, – „а аз съм здрав човек, който възнамерява да си остане здрав!“. Здравият мъж и новата г-жа Климек подписали заедно завещанията си, оставяйки един на друг цялото си имущество. Само след една нощ здравият човек легнал болен.

Когато вече берял душа, неговото семейство направило онова, което Тили не правела. Откарали го в болницата. Той оживял, но прегледът показал, че е погълнал отрова. Болницата уведомила полицейското управление.

Изправена пред възможността да изровят останките на бившите й съпрузи и да бъде обвинена в четири убийства, Тили си признала, че е отровила Климек.

Актриса до последно, тя се изправила в съдебната зала, сякаш в транс, и занареждала, че отвъдното не позволява на смъртните да я изпратят на смърт.

Заклела се, че няма да бъде екзекутирана за престъпленията си. Но сега дошъл ред на съдията да се прави на пророк. Той й обещал да я държи в затвора до края на живота й.

Пророчеството му се сбъднало.

 

***

източник: Криминални досиета

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове