Смъртоносните „Черни вдовици“

Дейзи Луиза Димелкер или Дамата на смъртта

4/

Позната като „Дамата на смъртта“, Дейзи Луиза Димелкер от британската република Южна Африка довършила набързо двама съпрузи и един потомък, който застанал на пътя й. Предполага се, че тя е извършила и други убийства – на един годеник, още едно дете и седем нейни познати – които вероятно са се случили преди известните й престъпления.

Дейзи Ханкорн-Смит се спасява от скуката в Родезия (и от военната дисциплина на своя строг баща, офицер в британската армия) съвсем рано в живота. През 1907 година тя се сгодява за мъж на име Фулър в Южна Африка. Но в деня на брачните им обети младоженецът умрял от треска с грижовата Дейзи край леглото му. Той оставил на своята възлюбена 100 лири. Тя използвала парите, за да отпътува за развиващия се Йоханесбург, където си взела апартамент под наем.

В новия град се запознала със собственика на доходоносен ВИК бизнес Уилям Каул. Омъжила се за него през 1909 година и започнала живот, белязан от семейни трагедии. Четири от петте деца, които родила, починали малки – три от естествени причини, едно при съмнителни обстоятелства. Оцелял единствено синът й Сесил. Тези страдания изкопали дълбока пропаст между двамата родители. След почти 14 години посредственост и липса на интимност, съюзът им приключил със смъртта на Каул. През януари 1923 година той се разболял внезапно и фатално. Лекарите не успели да го спасят, просто защото не могли да му поставят диагноза. Той умрял, пищейки от болка. В отчаяно търсене на отговор, един доктор определил причината за смъртта му като „церебрален кръвоизлив“.  Вдовицата получила 1 700 лири от застраховката му за живот.

Три години по-късно Дейзи се омъжила повторно, този път за Робърт Спрот. След четири месеца брачно блаженство, в една мразовита ноемврийска вечер, Спрот се събудил от следвечерна дрямка треперещ и потънал в пот. С напредването на вечерта симптомите му се влошавали. Той прекарал последните си часове в гърчове и конвулсии. Официалната причина за смъртта му била описана като „мозъчен кръвоизлив“. Скръбта на опустошената Дейзи очевидно била преодоляна с осребряването на тлъстия застрахователен чек.

През март 1932 година Дейзи убила сина си. Приписват й се най-различни мотиви за това. Някои автори казват, че Дейзи се е стремяла към парите от застраховката му за живот, но „Съндей Таймс Онлайн“ цитира други интересни възможности:

„Синът изглежда бил останал с впечатлението, че ще получи наследство, когато навърши 21 години. Може би е искал повече, отколкото Дейзи е можела да му даде… Но най-очевидният отговор е, че тя просто не го е харесвала“.

От много месеци обаче някой наблюдавал лудориите на Дейзи отстрани и си съставял съответното мнение. Братът на втория й съпруг Алфред Спрот вярвал, че Боб е убит и се заклел да държи под око действията на зълва си. В първите месеци на 1932 година се случили два епизода, които засилили подозренията му. Единият бил смъртта на 19-годишния Сесил, а другият, бракът на Дейзи със заможния предприемач Сидни Димелкер.

Алфред чувствал, че животът на Димелкер е в опасност и споделил впечатленията си с полицията в Йоханесбург. Предприемайки незабавно разследване, агентите научили, че Дейзи Димелкер е закупила огромни количества стрихнин от аптеката. Властите изровили телата на последните й двама съпрузи и сина й Сесил за аутопсия. В костите и органите на всеки труп били открити следи от отрова.

Последвалият срещу Дейзи процес, изпълнен с напрегната драма и безвкусни сценарии, се превърнал в медийна сензация, която гъделичкала сетивата на отегчената континентална тълпа. Г-жа Димелкер обаче хич не се забавлявала. Особено, когато съдията я осъдил на обесване през декември 1932 година.

***

източник: Криминални досиета

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове