Смъртоносните „Черни вдовици“

Смъртоносните „Черни вдовици“ - картинка 1

Мари Беснар- Кралицата на отровите

Срещат се понякога Черни вдовици, които въплъщават смесица от характеристики, наблюдавани обикновено при жените убийци от останалите категории. Една такава вдовица е Мари Беснар. През по-голямата част от 22-годишната си кариера тя действала със съучастник от мъжки пол, което е рядко срещано явление в породата на Черните вдовици. Въпреки това, тя е представител на тази порода, защото всичките й убийства са мотивирани единствено от изгодата, а мнозинството от жертвите й са нейни близки роднини.

Родена във френския град Лудон, Мари Давейло се омъжва за своя далечен роднина Аугуст Антини през 1920 година. Тя била на 23 години, а той наближавал 30-те. Щастието от семейния живот бързо се изпарило и с настъпването на 1927 година Мари вече не можела да понася съпруга си. Последният не доживял да види новата 1928.

Година по-късно вдовицата се омъжила за Леон Беснар. Той бил същият негодник като жена си, а бракът им сякаш бил скрепен в ада. Двамата се превърнали в измамници, мошеници и накрая в серийни убийци. Заедно замислили успешна схема за бързо забогатяване. Тровели роднините си един по един и се добирали до наследствата им.

Действали доста лукаво и коварно, за да постигнат целите си. В продължение на месеци се подмазвали потайно на двете си семейства – родители, деца, братовчеди, лели и чичовци, почти на всеки, за когото можели да се сетят от родата на Беснар и Давейло – за да си осигурят място в техните завещания. Мари и Леон очевидно притежавали завиден актьорски талант, защото планът им работел безотказно.

Смята се, че Мари е била „мозъкът“ на операцията.

Дали това е вярно, или не, Беснар изглежда бил охотен и възприемчив ученик. Първо се насочил към своите две неомъжени богати лели, които смятали своя племеник и неговата прекрасна съпруга за чудесна двойка. Едната леля отишла в гроба през 1938-а, а другата две години по-късно, след като си сръбнала от бутилка с подарено вино. Двете женици завещали солидна сума на семейство Беснар, в знак на благодарност за добрината им към тях преживе.

В периода 1940-47 година членовете на двете свързани семейства започнали да си мислят, че над тях е надвиснало някакво проклятие. Давейло и Беснар капели като мухи – бащата на Мари, бащата и сестрата на Беснар, братовчедите Полин и Виржини Лалерон си отишли в този ред. Причините за смъртта им били подозрително подобни – вода в дробовете или церебрален кръвоизлив, но нито един лекар не забелязал сходството.

Сетне зловещият дует насочил отровните си стрели към хора извън семействата им – още един признак, по който Мари се разминава с профила на Черните вдовици. Съседите също се превърнали в техни мишени. Смъртоносните Беснар убедили възрастните, болнави и много богати семейство Ривет да отседнат при тях, за да могат да се грижат за крехкото им здраве. Наивните старци се преместили при Мари и Леон и починали скоро след пристигането си. Преди да умрат те показали благодарността си, като оставили цялото си богатство на своите ангели-пазители.

Леон Беснар паднал в собствения си капан, когато през 1947 година Мари подправила виното му с отрова. Дамата се влюбила в друг мъж и решила, че е време Леон да напусне сцената.

Сега контролирайки всички пари, Мари се замаяла от властта. Станала по-алчна. И глупава. Тя убила майка си, след което чула, че съседите шушукат и отишла лично да заплашва живота им в домовете им. Това довело до ареста й.

Леон Беснар бил ексхумиран и в тялото му открили отрова. Както и в телата на другите членове на семейството. Тя била обвинена в 13 убийства. Но, в крайна сметка, колкото и невероятно да звучи, Мари отървала присъдата си.

Благодарение на огромното си богатство, тя наела най-добрите адвокати във Франция, които спасили кожата й в три отделни процеса, проведени от 1951 до 1961 година.

„Спасявайки се от правосъдието по този забележителен начин“ – пише Келехър, – „Мари Беснар пренаписва дефиницията за перфектното престъпление и засенчва дори легендарната Бел Гинес“.

***

източник: Криминални досиета

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове