/СНИМКИ/ 1969г.- когато Ниагарския водопад бе пресушен

/СНИМКИ/ 1969г.- когато Ниагарския водопад бе пресушен - картинка 1

Уникални снимки на водопадът напълно пресушен преди 47 години

Когато си помислим за Ниагарския водопад веднага ни идва в съзнанието представата за голямо количесвто вода. Въпреки това, много от нас не знаят за един момент, далеч във времето, в който прекрасният водопад се оказал напълно пресушен.

Хората вече имат какви ли не възможности и "супер" сили, овладяха въздуха със самолети, достигат небето с големите си сгради и кацнаха дори на Марс,

пък дори спряха и потока на един от най-големите световни водни ресурси - Ниагарския водопад.

Напълно пресушеният водопад по време на ремонтната дейност

Този интересен момент се е случил през далечната 1969 година, преди цели 47 години. По това време инженери от САЩ са натоварени с тежката задача да пресушат водопада като целта била извършването на ремонтна дейност и проучвания.

Ерозията щяла да доведе до изчезването на Американския водопад и водопадът Хорсшу. Ноември месец 1969г. Американската военна служба взривява част от скалите с цел забавяне на ерозията, което довело до милиони кубични литра с вода, запълващи водопада отново.

Скални натрупвания на водопада

Целта на тази огромна по обем работа е била не само да се предотвати по-нататъшна ерозия, но и чрез изследването да се предвиди до кога ще издържи сктруктурата на Ниагарския водопад.

Близо четири десетилетия по-късно снимките били открити, след като Ръс Гласън, мъж от Кънектикът попаднал на тях. Ръс открил снимките в стара кутия за обувки в дома си, като очевидно предишните собственици на къщата му са ги заснели по време на посещение на великолепният водопад.

Дори и днес водата и ледът носят скалните частици, точно както е било и преди хиляди години, но благодарение на съвременните технологии и помощта на хората, водопадът носи скалите далеч по-бавно.

Временната язовирна стена може да се види в горния десен ъгъл на снимката

Местните американци, живеещи в близост до района на Ниагара са вероятно първите хора, запознали се с истинската сила на водопада. Въпреки това

първият човек, който документира водопадът бил френски свещеник, известен като отец Луи Хеннепин. По време на своя експедиция през 1678г., отец Луи изпитва страхопочитание над размера на водопада.

След завръщането си във Франция пише книга за откритието си, в резултат на което всички западни цивилизации разбират за този великолепен и спиращ дъха водопад.

През 1800г. се въвежда железопътна система за по-голяма безопасност на посетителите. Казват, че през 1804г. по-малкият брат на Наполеон Бонапарт прекарал меденият си месец там със съпругата си. Това е и една от причините туристическата дестинация да се превърне в популярно място за младоженци.

По-малкият брат на Наполеон Бонапарт и съпругата му

Природният феномен се радва на милиони туристи всеки ден, но съвсем не е преодолял риска си от повторно пресушаване.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове