/СНИМКИ/ Ах, сърцето бие само за Торино…

/СНИМКИ/ Ах, сърцето бие само за Торино… - картинка 1
Снимка: pateshestvenik.com

Красив и вдъхновяващ град, пълен със забележителности

Всички свързваме Торино с футболния отбор „Ювентус“ и с марката автомобили „Фиат“. Сега ще Ви разкажем малко от историята на града, но и не само…

Въпреки славата си на индустриален център на Италия през 20-ти век, Торино всъщност е един елегантен и очарователен град, с широки булеварди и площади, обградени от красиви сгради. Много преди да стане дом на Фиат и Ланчия, Торино е седалище на династията Савой, които са решени да направят своята столица съперник на Париж и Виена. Това води и до невероятното бароково архитектурно наследство, с което Торино може да се похвали, информира порталът „pateshestvenik.bg”.

pateshestvenik.com
Снимка: pateshestvenik.com
 
Столица на северния италиански регион Пиемонт, Торино е създаден по римско време и впечатляваща порта от времето на император Август е една от туристическите атракции, които привличат вниманието на любопитковците, тръгнали да се насладят на красотата на ботуша.

След френската окупация по времето на Наполеон, Торино се превръща в център на движението за национално освобождение и обединение на Италия (период, известен като Ризорджименто) и кафенетата в целия град са огласявани от дискусии за плановете на активистите.

Днес градът изобилства от най-различни забележителности и паметници на културата, които напомнят за периодите, през които е минал регионът. Една от големите забележителности е Палацо Реале. Дворецът е собственост на династията на Савоите. Заемаща почти цялата една страна на площад Кастело в центъра на града, сградата от 17-ти век изглежда сравнително обикновена – но само отвън. Влизайки вътре, ви очакват 26 пищно украсени държавни апартамента и няколко богато декорирани зали.

pateshestvenik.com
Снимка: pateshestvenik.com
 
Извън двореца се намират и градините Реале, в които има археологически музей с находки, датиращи от праисторически времена.
 
pateshestvenik.com
Снимка: pateshestvenik.com
 
Но, нека спрем с туристическите дадености на града. Сега, ще разкажем една легенда за възникването на Торино, пък сами преценете до колко е достоверна тя. Митът разказва за египетския принц (фараон) Еридан (Eridano), който е бил смятан за брат, полубог, на Озирис. Говори се, че този принц напуснал земята си след безкрайни проблеми и препирни с кастата на свещениците (съчердотите) и след дълги пътувания открил едно изоставено селище (смята се, че е създадено от келтите) в близост до реката По. Тя му напомняла много за родния Нил и Еридан решил да се установи там, създавайки Торино.
 
pateshestvenik.com
Снимка: pateshestvenik.com
 
По принцип се смята, че това се е случило векове преди възникването на Римската империя – 15-ти век пр.Хр.
 
pateshestvenik.com
Снимка: pateshestvenik.com
 
Основното доказтелство за това твърдение учените намират във факта, че краткото име на Торино, което се използва, е Toro, (на български означава „бик“), а бикът е бил свещеното животно на древните египтяни. Но, това е просто леганда, която не може да се потвърди на 100%.
pateshestvenik.com
Снимка: pateshestvenik.com

Естествено, за италианския град има още много неща, които могат да се кажат. Красотата на Торино е ненадмината. Духът на града заразява всеки чужденец, опиянява го и той вече не може да забрави Торино, никога…

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове