/СНИМКИ/ Да прелюбодействаш с нацист

/СНИМКИ/ Да прелюбодействаш с нацист - картинка 1
Снимка: Робърт Капа

За съдбата на жените, обвинени в „хоризонтална колаборация“ с германските окупатори

При Освобождението на Франция от нацизма започва чистка, насочена към лицата сътрудничили на нацистките окупационни власти. Отмъщение и уреждане на сметки се преплитат, като участниците в Съпротивата и самото население подгонват колаборационистите или смятаните за такива хора. Извънсъдебното прочистване причинява смъртта на около 9 хиляди души, една трета, от което е дело на участниците в Съпротивата.

Не са малко и случаите на т. нар. „използвачи“ на чистката, които си измислят обвинения с цел да си отмъщават за нещо лично.

Последните анкети, извършени от френския Комитет за история на Втората световна война и неговия приемник Института за история на съвремието, сочат цифрата 8775 екзекуции по време на извънсъдебната чистка. Към тях трябва да се добавят осъдените на смърт от Висшия съд и обикновените съдилища (791 или 767 присъди, според различните статистики) плюс 769 осъдени на смърт от военните съдилища. Ликвидираните са около 11 000.

Франция празнува, но сред множеството фотографии, които пресъздават радостта на френските граждани, се появяват и едни шокиращи кадри.

Те нагледно показват съдбата на дамите, обвинени в „хоризонтална колаборация“ с германските окупатори, т.е. романтична или чисто сексуална афера.

Автор на най-известната такава снимка е Робърт Капа. Той снимка жена с буквално остригана коса, която върви из улиците на френския град Шартър. Жената държи своето бебе, родено след връзката й с нацист.

Робърт Капа
Снимка: Робърт Капа

Жените, остригвани след освобождението, са развеждани по улиците на градовете и по пътищата. Трудно е да се направи точна сметка, но според някои изследователи става дума за около 20 000 остригани. Редом с действителните колаборационистки има и други: влюбени жени, които са отказали да се разделят със съпрузи германци при евакуацията на цивилни лица от някои германски бази на подводници, проститутки, които просто са упражнявали занаята си, и бедни жени, които, за да преживеят, са служели при окупатора, най-често като перачки или чистачки.

В Европа подобно наказание се среща в хрониките след падането на Западната Римска империя през 4-ти/ 5-ти век. Още по онова време така са се наказвали жените, заловени в прелюбодеяние.

Германците окупират Париж в продължение на повече от 4 години. Окупаторите имат какво да предложат на местните момичета, под формата на подаръци и привилегии. Жените пък се възползват от самотните войници, предлагайки компания в замяна.

С напредването на Съюзниците германците напускат бързо окупираните територии и много често са убивани след това.

 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове