/СНИМКИ/ Единственият храм без покрив в света

/СНИМКИ/ Единственият храм без покрив в света - картинка 1

Невероятна и незабравима църква скрита в прегръдките на пещера

Има едно райско и вълшебно място, характерно с девствеността си, природните забележителности и гостоприемството си. Всичко това представлява осмият по големина остров в Гърция - Лимнос.

На върха на красивата планина Какавос, в пещера сред скалите, се намира "Богородица какавиотиса", единствената църква без покрив в света. И това е една от многото причини да посетите красивия остров в Егейско море. По време на Великденските празници можете да станете свидетели на специална литургия, която се провежда само веднъж в годината. Пещерата е характерна с такъв романтизъм и спокойствие, че е идеално местенце ако имате нужда от уединение.

По време на византийският период вероятно е подслонявала доста отшелници. Дори и днес в съседство на малката пещера се срещат следи от хора, които отиват в пещерата, за да се изолират и да се молят. Историята ни припомня, че през 1305г. монаси от храма "Агиос Евстатиос", принадлежащ към манастира Мегистис Лаврас" се заселват там, за да се предпазят от турските набези. Монасите се скитали по пещерите там и така построили параклиса, за да служат литургии.

Постепенно с времето възрастните починали, по-младите не искали да пребивават този храм и последният останал напуснал острова и се преселил в Атон. Преди да замине намерил местен човек от семейство Мумтзи, който имал мандра наблизо и му поверил иконата на Богородица.

Монахът поискал от пастира да качва иконата в храна всеки Великден и да се служи литургия. Традиция съхранена и до днес. Независимо дали ще попаднете там по време на Великден или не, това е рядка красота, която си заслужава да видите.

Преходът от началната точка на пътя е направена за превозни средства от всякакъв вид. Пътят е в добро състояния, добре обозначен и леснодостъпен. Черен път води до мястото, където започва пътеката, която води към параклиса. Тесен проход, но в добро състояние и е идеален за една прекрасна разходка. Пътеката е подходяща за всички възрасти. Последната и най-трудна част от маршрута е на няколко каменни стъпала, които водят до скритата църква. Но гледката, е безпрецедентна и компенсира това леко затруднение. Храмът изглежда като недовършен. Варосаните стени са разположени във вдлъбнатината на скалата, която прилича на малка пещера. Има купол и параклис.

Но дори и да разкажем всяка подробност, не го ли видите на живо, няма да е същото.

Източник: http://newsbg.eu/

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове