/СНИМКИ/ Ех, прекрасно холандско селце!

/СНИМКИ/ Ех, прекрасно холандско селце! - картинка 1
/СНИМКИ/ Ех, прекрасно холандско селце! - картинка 2
Снимка: boredpanda.com

Защо нямаме подобно и в България?

Холандия – прекрасна държава с уникални забележителности, които си заслужават да се видят – Хага, Амстердам и Маастрихт са само част от холандските градове, в които няма да Ви стигне и седмица, за да ги разгледате.

Днес обаче решихме да Ви заведем в едно холандско селце без улици. Да, правилно прочетохте – в Хитхорн няма сухоземен превоз. Там предвижването става само…по вода, и то от векове насам.

Не оставяйте с впечатлението, че там няма никаква земя. Има около 176 дървени моста, преминавайки по които можете да стигнете от единия до другия края на селцето, но едва ли никой от живеещите в Хитхорн се възползва от тях, освен децата.

В селцето всеки си има собствена лодка и с нея се придвижва до магазина или до работа. Представяте ли си? Много екологично и разумно, нали?

boredpanda.com
Снимка: boredpanda.com

Обаче, не си мислете, че холандското „бижу“ е недокоснато от туристи. Напротив, там туризмът се развива с пълна сила, както в почти всички малки населени места в Европа, които съхраняват нещичко от традициите на страната си.

boredpanda.com
Снимка: boredpanda.com

В Хитхорн някои къщи функционират като хотели, но естествено може да се наеме и традиционна частна къща, ако оставате за по-дълга ваканция. Чудно е това селце, нали? Изумява всеки чужденец, докоснал се до зеленината и приказността на Хитхорн.

boredpanda.com
Хитхорн през зимата... Красота!
Снимка: boredpanda.com

Има и нещо друго – Хитхорн се отличава със строга, геометрична естетика, много зеленина, чието оформление е направо изкуство. Но всички знаем, че това си е типичният холандски стил.

boredpanda.com
Снимка: boredpanda.com

Представяте ли си нощем колко спокойно и тихо е в Хитхорн? Няма шум от коли или от трамваи. Само бръмченето на някое и друго насекомо нарушава спокойствието и хармонията, в които е обгърнато селцето…

boredpanda.com
Снимка: boredpanda.com

Ех, защо в България няма такъв тип села – с превъзходна природа и без улици? Само лодки, вода и идилия… Ех, мечти, мечти…

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове