/СНИМКИ/ Фидел Кастро като рок звезда в САЩ

/СНИМКИ/ Фидел Кастро като рок звезда в САЩ - картинка 1
Снимка: GEORGE LOCKHART/NY DAILY NEWS VIA GETTY IMAGES

Непознатата история за посещението му в страната на неограничените възможности

4/ Малко известен факт е, че Фидел Кастро посещава Америка през далечната 1959 г.

източник:HAL MATHEWSON/NY DAILY NEWS VIA GETTY IMAGES

Четири месеца след успешната революция в Куба и свалянето на Фулхенсио Батиста, Фидел пристига в Ню Йорк през април.

Пресата обичала Кастро, независимо от обвързаността му с лявата идеология. Отправят му официална покана от Американското дружество на вестниците и той я приема с огромно вълнение.

източник: HAL MATHEWSON/NY DAILY NEWS VIA GETTY IMAGES

Кастро носи със себе си неподражаем стил, изглежда досущ като супергерой- със военна униформа, ботуши и пухкава брада. Забавлява всички с разказите си за времето, когато е бил боец в кубинската партизанска война.

източник: MEYER LIEBOWITZ/GETTY IMAGES

Американският президент- Айзенхауер отказва да се срещне с Кастро. Тази „работа“ е оставена в ръцете на вицепрезидента Ричард Никсън.

Малко познатата визита продължава 11 дни. През това време Фидел очарова всички- яде хот-дог, целува дами като истинска рок звезда и се радва на малчуганите, които го обграждат.

източник:HAL MATHEWSON/NY DAILY NEWS ARCHIVE VIA GETTY IMAGES

В рамките на една година, Айзенхауер пуска в действие плана за атака на Куба. С активизирането на ЦРУ и обучението на кубински изгнаници, нападението прилича на истинско фиаско.

Операция в Залива на прасетата (в Куба известна като La Batalla de Girón) е опит за десант с помощта на кубински имигранти, организиран от американското правителство с цел сваляне на Кастро от власт. Името на операцията идва от Залива на прасетата, разположен в югозападната част на Куба, или по-точно Playa Girón.

източник: HULTON ARCHIVE/GETTY IMAGES

Операцията започва през април 1961г., само 3 месеца след като Джон Кенеди става президент на САЩ. Кубинските имигранти са подготвяни дълго време в центровете на ЦРУ и  са екипирани с оръжие от американската армия. Конфликтът завършва с пълен разгром на подкрепяните от САЩ сили и Кенеди трябва да плати 62 милиона долара, за да откупи пленниците. Операцията от кубинска страна води Че Гевара.

източник: DAN FARRELL/NY DAILY NEWS VIA GETTY IMAGES

Кастро превръща Куба в социалистическа държава, извършва големи промени в държавата от социално и икономическо естество. Създава програми, които изцяло повишават грамотността на нацията и повишават качеството на здравните грижи за почти всички кубинци.

източник:JOHN DUPREY/NY DAILY NEWS VIA GETTY IMAGES

В периода 22 – 28 октомври 1962 г. възниква карибската криза. Американски разузнавателни самолети U-2 откриват кораби на СССР, пренасящи към Куба ракети с атомни бойни глави. Заснети са и ракетни площадки на територията на Куба с насочени ракети към САЩ. Светът е изправен пред ядрена война. Съветският лидер Никита Хрушчов, притиснат от американския президент Джон Кенеди, отстъпва, предлагайки тайно изтегляне на американско въоръжение от Турция, което предложение се приема от САЩ. В замяна на това Съветите изтеглят своите ракети от Куба.

източник: JOHN DUPREY/NY DAILY NEWS VIA GETTY IMAGES

След Карибската криза ЦРУ счита Кастро за един от най-големите си врагове и прави много опити за покушение срещу него (според кубински министър 637 на брой). Опитвани са различни отрови (вкл. соли на талий, от които опада брадата), взрив (вкл. в пура и в раковина под водата), снайперски разстрел, заразяване с туберкулоза и др., но без успех за ЦРУ.

 

източник: MEYER LIEBOWITZ/NEW YORK TIMES CO./GETTY IMAGES

източник:CARL T. GOSSETT JR/NEW YORK TIMES CO./GETTY IMAGES

източник:GEORGE MATTSON/NY DAILY NEWS ARCHIVE VIA GETTY IMAGES

 
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове