/СНИМКИ/ Грандиозен концерт в Палмира

/СНИМКИ/ Грандиозен концерт в Палмира - картинка 1
Снимка: reuters.com

Градът се контролираше от ИДИЛ повече от година

Прочутият оркестър на Мариинския театър изнасe в четвъртък концерт с класическа музика в амфитеатъра на античния сирийски град Палмира, предаде "Ройтерс", цитиран от „Dnevnik.bg”. Събитието идва малко повече от месец, след като армията на президента Башар Асад, подпомагана от руски въздушни удари, успя да изтласка "Ислямска държава" от града.

Кремъл обяви, че концертът, чийто диригент е Валери Гергиев – известен привърженик на руския държавен глава Владимир Путин, е отличен начин да се изрази солидарност с руските войници в Сирия и със сирийската армия.

reuters.com
Снимка: reuters.com

"Изтъкнатите културни дейци показват подкрепата си, като застават редом с тези, които се борят с терористите", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Това заслужава дълбоко възхищение".

reuters.com
Снимка: reuters.com

"Ислямска държава", която контролираше града повече от година, използваше амфитетатъра, за да извършва публични екзекуции.

През март руските военновъздушни сили нанесоха въздушни удари над града в подкрепа на сирийската армия, а в последствие руски инженери участваха в разминирането на Палмира.

reuters.com
Снимка: reuters.com

Москва обяви, че е готова да изпрати и експерти, които да помогнат за възстановяването на древните артефакти, унищожени от терористите в древния град, който е под егидата на ЮНЕСКО. 

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове