a_ok.png

/СНИМКИ/ Как една американка заобича България

/СНИМКИ/ Как една американка заобича България - картинка 1

И защо препоръча на сънародниците си бързо да си стегнат багажа и да ни посетят

През последните дни ставаме свидетели на ужасяващи кадри. Медийното пространство отново бе залято с кръв, снимки на пребити хора, отвратителни видеа. Агресията в страната се засили за пореден път. Съответно и расистките настроения сред масите, също. Псевдопатриотизмът ни завладя. Бурно. Шумно. Изляха се хиляди коментари, пропити с вандализъм, цинизми.

Нещо присъщо за нашето общество. Откровено казано не се изненадах от всичко случващо се. Подклаждането на омраза между различните етноси си е нещо обичайно за страната. Нека да не забравяме, че идват избори.

Но не искам да Ви обременявам с подобни тематики. Не искам да Ви пълня главите с размишления колко сме жестоки.

Между цялото това напрежение се появи нещо обнадеждаващо, нещо, което не Ви показаха. Ще Ви запозная с една статия на американски журналист, поместена на страниците на The Huffington Post. Името й е Suzy Strutner.

“Помолете някой млад пътешественик да Ви опише Балканския полуостров и най-вероятно ще срещнете празни погледи, насмешка и едно от онези: “Ехо, чакай…къде?”

Но само защото тези земи на безкрайни планини, искрящи морета и пухкав хляб не са популярни сред американците, не означава, че трябва да ги изхвърлите от вашия списък с мечтани пътувания… България, в частност, е идеалното място да започнете вашето балканско приключение.

Объркани сте? Позволете ни да ви обясним …”

Така започва нейната статия „18 причини да си резервирате екскурзия до България незабавно“.

Ето и нещата, които са грабнали вниманието на тази американка

1. Полетите до там са много по-удобни и евтини, отколкото си мислите – Въпреки че средният американец не знае къде се намират България и столицата й София на картата, полетите до там са впечатляващо достъпни. А пътуванията в самата държава също са удобни и кратки – разстоянията до плажовете и планините са на един кратък полет време. Но можете да стигнете до тях и с автомобил или влак.

2.Крайбрежието на България е първокласно– Като си говорим за плажове, Слънчев бряг е лятно бягство, което ще искате да продължи вечно. Можете да танцувате цяла нощ в бар, който се намира на пясъка или да полегнете на удобен шезлонг с чаша в ръка…

 

Добромир Петров
Снимка: Добромир Петров

3.Най-великолепните кюфтета в живота ви– Някои наричат тези топчета от месо, поставени в хлебче, бургер. Всъщност, това е едно от най-вкусните меса, които сте опитвали…

4.Две думи: пържен хляб– или мекица – топло, сочно, дяволски вкусно парче хляб! Ммм…

Добромир Петров
Снимка: Добромир Петров

5.Природата е много разнообразна и, едновременно с това, прекрасна.Планини, водопади или потапяне в магията на една пещера, известна като “Очите на Бога”, преходи из безкрайните пътечки на прекрасната Стара планина… България е идеалното място за приключения, встрани от утъпканите, познати маршрути.

6.Повечето от най-популярните забележителности са безплатни.

 Ще се докоснете до много култура почти за без пари…

7.Всеки час е подходящ за коктейли.Било то на обяд, по време на вечеря или в някое кафене на улицата… Българите винаги са щастливи да си пийнат. Но не прекаляват. Няма да видите разюздани тийнейджъри по улиците.

8.Някои от най-дружелюбните хора, които някога сте срещали.Всички туристи, които са посещавали България, единодушно ще се съгласят: българите са много приятелски настроени и са готови на всичко, за да ви запознаят с културата си, с която те много се гордеят.  Пригответе се за баби, магазинери, студенти и сервитьори, които ще ви поздравят с усмивка и ще ви помогнат да намерите най-близкото място, предлагащо вкусна храна.

Добромир Петров
Снимка: Добромир Петров

9.Със сигурност ще преодолеете страха си от височини.Да се насладите на гледката от местността “Копитото”край София, на мащабната панорама от седемте хълма край Пловдив, да се изкачите с лифт на метри надморска височина или да се впуснете в мъчителното покоряване на Седемте рилски езера… Всичко това ще ви е достатъчно, за да излекувате страха си от височини. Или поне това са основателни причини да се опитате да го преодолеете…

10.Защото дори гледките от църквите са изумителни.България е пълна с десетки манастири, от които се разкриват множество живописни гледки. Организирайте си пътуване до някои от тях и се пригответе да останете без дъх.

11.Танцуването не се случва само в клубове.
Разбира се, че можете да посетите някой чалга клуб с неонови светлини, да се смесите с тълпа от оскъдно облечени хора и да танцувате до 6 сутринта. Но можете да танцувате и около масата по време на вечеря с колеги в традиционен български ресторант, където ще се насладите на българските народни танци. Традиционният танц “хоро” вдига всички на крака.

12.Животът ви ще бъде сирене. През цялото време.След едноседмичен престой в България, “сирене фета” ще е новото ви презиме. Съчетайте го с домати, месо или една пухкава, тестена, традиционна българска храна: баница.

13.Евтина храна.Пригответе се за луксозна вечеря за около 10 долара на човек. Разбира се, цените варират на различните места. Но като цяло, ще се храните на много добри цени.

14.Местните хора са “дзен”.Българите са овладели изкуството на живеенето. Забавеното темпо, релаксът и времето, отделено само за насладата помежду си. Тук няма да видите хора, приличащи на роботи, зациклили пред лаптопите си. По-често ще срещнете големи групи приятели, които се смеят. Тези хора определено познават смисъла на живота.

15.Българите се отнасят сериозно към почивките си.Те имат поредица от официални празници, които удължават допълнително с някой друг ден отпуск. Денят на Освобождението и Гергьовден са малка част от тези празници. Посетете България тогава и ще видите празника по улиците.

Добромир Петров
Снимка: Добромир Петров

16.Няма такова нещо като пътуване на дълги разстояния. Културата на България отразява манталитета на хората. Всичко сякаш е създадено за тях и за удоволствията им и се намира в непосредствена близост. Ако посетите България, местните със сигурност ще ви препоръчат забележителности, които са много близо до града или селото, в което се намирате. Гарантираме ви, че никога няма да се отклоните от пътя си просто така – със сигурност ще видите нещо страхотно.

17.Чудесният културен микс между старо и ново.Например, римските останки в София, които са в непосредствена близост до нови, модерни сгради. Целият този микс ще докара всеки пристрастен по архитектурните паметници турист до екстаз. Обиколката на града никога не е скучна, защото столицата е събрала много стилове на едно място.

18.Бил си къдеее?

Никой Ваш сънародник няма да знае точно къде сте били. Ако не за друго, то си струва да посетите България най-малкото заради зашеметените погледи и коментари след отговора на въпроса: “Откъде се връщаш?” Това е един от задължителните въпроси, който ще ви задават американците, когато се завърнете от тази невероятна страна.

Добромир Петров
Снимка: Добромир Петров

Сега вече ще сте способни да информирате своите американски сънародници за едно много важно място… едно от местата, които е задължително човек да посети един ден.

Добромир Петров
Снимка: Добромир Петров

И аз се питам едно: Имаме ли нужда някой да ни припомня в колко прекрасна страна живеем? Имаме ли нужда да чакаме похвали отвън? Имаме ли нужда от целият негативизъм, изсипван всекидневно върху всички нас?

Добромир Петров
Снимка: Добромир Петров

Ценете това, което имате. За някой от Вас може да е малко, но за други може да изглежда повече от впечатляващо…

Няма да Ви преподавам мъдри уроци, сами решете дали Ви е омръзнало да се съсредоточавате само в грозното.

източници: Suzy Strutner

www.huffingtonpost.com

 

 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове