/ВИДЕО+СНИМКИ/ Красотата на България – „Потопената църква“ в яз. Жребчево

/ВИДЕО+СНИМКИ/ Красотата на България – „Потопената църква“ в яз. Жребчево - картинка 1

Уникалният 120-годишен храм изплува всяка година от водите…

Новозагорският край става все по-привлекателна туристическа дестинация със своите природни и културни забележителности.

Тракийско светилище на слънцето, язовир Жребчево, манастир „Свети Атанасий Велики", село Златна ливада са само част от маршрутите в региона, които успяват да омаят всеки пътешественик.

Без съмнение една от най-впечатляващите забележителности е Потопената църква в язовир Жребчево „Св. Иван Рилски". В зависимост от периода на годината тя понякога е заобиколена от вода, понякога е на сушата.

Това е един от обектите в България, които предизвикват голям интерес сред чуждестранните туристи, особено след репортажи, излъчени по CNN и BBC.

120-годишният храм изплува всяка година от водите на Жребчево. Църквата е издигната в края на 19 век в село Запалня, но заради строежа на водоема хората се изселили, а църквата е изоставена и залята.  През годините не веднъж се показва на повърхността, после отново бива потопена от водите, разказва БГНЕС.

"Залятата черква" вече 50 години води неравна битка с водата, но още я побеждава.

Храмът, носил името на българския светия Иван Рилски, е издигнат през 1891 година. Той е единствената останка от тогавашното село Запалня, което е потопено заедно с още две села преди 50 години заради строежа на язовир Жребчево.

Храмът е осветен през 1892 година,но изографисан 30 години по-късно и пак със средства, събрани от населението. 

Въпреки молбите и протестите на населението строежът на язовира започнал, а водите му впоследствие погълнали църквата. Единствено строителите взели камбаната й, която пренесли в съседно село с обещанието, че когато почине жител на потопеното село, тя ще известява със своя звън неговата кончина. Сградата на църквата е изцяло съхранена. 

Пътувайте из непознатите места на България. Повярвайте ми ще откриете много прекрасни места. Ще Ви впечатлят, ще Ви завладеят, ще ги обикнете :)

 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове