/СНИМКИ/ National Geographic преди 84 години показва красивата ни България

/СНИМКИ/ National Geographic преди 84 години показва красивата ни България - картинка 1

Брой, посветен на невероятната ни страна

През 20-те и 30-те години на ХХ век читателите на научно-популярното списание National Geographic са имали възможността да преоткрият многобройни кътчета на света чрез цветните фотографии, публикувани ежемесечно в изданието.

Сред тези китни места е и България, която също има възможността да краси архива на списанието.

Месецът е август, а годината 1932. Точно тогава красивата ни и китна роднина се появява сред страниците на световно известното списание. Изданието публикува не малко цветни снимки, показващи тогавашния начин на живот, обичаи и култура. Колко само се е променила нашата любима България.

Обширният репортаж включва 3 заглавия: "България, фермерска земя без ферма", "Долината на розите" и "Под сянката на българските манастири". 

Авторът на това подробно историческо описание е Мейнард Оуен Уилям. Пътешественик и авантюрист, той се явява като първият задграничен кореспондент на списанието. Бил е придружаван от Вилхем Тобиен, великолепен фотограф, който също снима многобройни места по света.

Двамата фотографи обикалят из цяла България, за да разкрият пред читателите си един нов хоризонт в лицето на страната ни.

Описвайки цялото пътешествие из България стъпка по стъпка, авторът набляга най-вече на историческия аспект. С многобройни препратки от българската история, разказва за манастири, села и празници по нашите ширини. Продължава с това как се е родил Българският театър и описва надлъж българската култура.

Уилям не пропуска да спомене и величествените български планини и нежните долини с рози.

В текста си, авторът споменава и за срещата си с млада българка, с която се запознава в Истанбул. Той я пита как е да се завърнеш отново вкъщи, а тя усмихвайки се му отвръща, че е очарователно - въпреки, че времената в България са сложни и объркани, тя силно вярва, в държавата си, защото българите имат характер и са пълни с кураж. 

Сега е идеалният момент да си кажем същите тези думи, защото 84 години по-късно, отново попаднали в "объркани" времена, но под различна форма, трябва просто да си припомним за силния български дух и смело да продължим напред. 

Като машина на времето, това старо издание от архива на National Geographic е пренесло читатели от цял свят към една непозната земя – България, а нас славно ни напомня за историята и прогресът й.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове