/СНИМКИ/ НАТО създава Черноморски флот

/СНИМКИ/ НАТО създава Черноморски флот - картинка 1
Снимка: Сергей Антонов

Турски бойни кораби във Варна

Да се създаде постоянен флот на НАТО в Черно море, предлага военният министър на Румъния Михнеа Моток, предаде ТАСС. Решението трябва да бъде взето на срещата на върха във Варшава през юли.

Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

В състава на флота може да се включат бойни кораби на Украйна и Грузия. В интервю за hotnews.ro министърът се изказва за "засилено сътрудничество" на страните от пакта в Черно море.

По силата на конвенцията от Монтрьо от 1936 г.,  военните кораби на нечерноморските държави, които преминават през проливите, за да навлязат в Черно море трябва да бъдат с водоизместимост до 15 000 т, или да бъдат не повече от 9 на брой, но с общ тонаж не повече от 30 000 тона. Конвенцията не забранява изрично преминаването на самолетоносачи през Проливите, но ограничението за тонажа съгласно чл. 14 за нечерноморските страни осуетява присъствието на модерни самолетоносачи, без да се наруши Конвенцията.

Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Освен това корабите на нечерноморските държави не може да пребивават повече от три седмици.

Затова  румънският военен министър предлага да се създаде платформа на НАТО за морски учения, които да бъдат постоянни и да гарантират достатъчно силно присъствие на съюзниците в Черно море. Според Моток така ще се осъществи засилено присъствието на други нечерноморски страни, сред които на първо място е САЩ.  

Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Междувременно на неофициално рутинно посещение във Варна пристигнаха три турски бойни кораба - фрегата „Кемалрейс” (TCG Kemalreis) с командир капитан II ранг Йозджан Услу, патрулен кораб „Карайел” (TCG Karayel) с командир капитан III ранг Кадир Умут Терджан  и патрулен кораб „Килимли” (TCG Kilimli) с командир старши лейтенант Садл Йешил, предаде Pan.bg.

Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Старши морски началник на трите кораба е командирът на Северната оперативна група на турските ВМС бригаден адмирал Айхан Бай, а на борда на флагманския кораб е и командирът на Трети дивизион от ВМС Турция капитан I ранг Мевлют Келеш. 

Още в петък в порта на неофициално рутинно посещение пристигна канадската фрегата „Фредериктън” (HMCS Fredericton) с командир капитан ІІ ранг Тревър МакЛийн.
След като отплава на 5 април, канадската фрегата „Фредериктън” ще участва в съвместно учение от типа PASSEX с нашата корвета „Решителни” с командир капитан IIІ ранг Трифон Митишев и вертолет „Пантер” от Морската вертолетна авиобаза „Чайка”.

БГНЕС
Снимка: БГНЕС

По време на учението ще се отработят елементи по тактическо маневриране, противовъздушна отбрана и противоподводно учение. Ученията PASSEX се организират между наши и чуждестранни кораби при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете при изявено двустранно желание. 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове