/СНИМКИ/ Нужни ли са ти причини, за да четеш книги?

/СНИМКИ/ Нужни ли са ти причини, за да четеш книги? - картинка 1

Четенето може да направи истински чудеса със светоусещането ти

Светът на книгите те пренася в една друга реалност, обогатява те, прави те много по-трезвомислещ.

В следващите редове ще откриете множество факти, които доказват, че посягането към някое интригуващо четиво е наистина полезно занимание. Струва си, колко и да сте изтощени, колкото и да нямате време.

Пътуването в градския транспорт може съвсем спокойно да бъде запълнено с четене, ще се откъснето от цялото напрежение на навалицата и ще изминете разстоянието много по-бързо.

От BrightSide са подбрали 20 причини. Ако имате нужда от стимул, запознайте се с тях :)

 1. Четенето облекчава стреса

Какво правите, когато сте стресирани? Слушате музика? Може би излизате на разходка? Изследователи от Университета на Съсекс ни уверяват, че просто трябва да почетете някоя интересна книга. Според тяхното проучване четенето е най-ефективният начин за битка със стреса – поне в сравнение с музиката, разходките или пиенето на чаша кафе в някое спокойно заведение. Хората, участвали в експеримента, са намалили нивата си на стрес с над две трети само след шест минути четене.

 1. Помага в битката с безсънието

Доказано е, че четенето е един от най-ефективните начини да успокоите съзнанието си и да го подготвите за сън. Ярките светлини от телефона или телевизора изпращат сигнали към мозъка, че е време да се събуди. Същевременно четенето на любимата книга в слабо осветено помещение има обратния ефект – мозъкът ви осъзнава, че е крайно време да си почине.

 1. Ченето ни прави по-съпричастни към другите

Когато четете книги, особено художествена литература, имате ли чувството, че се пренасяте емоционално в историята, че се чувствате обвързани по един или друг начин с героите? Експерименти показват, че хората, които четат подобни произведения и се чувстват емоционално свързани с историята, имат по-силна емпатия в истинския живот.

 1. Четенето подобрява функциите на мозъка

Научни изследвания, проведени от Университета Емори, доказват, че ставаме по-умни с всяка прочетена книга. В рамките на поне няколко дни след приключването на произведението, нашият мозък демонстрира значителни позитивни промени. . Авторите на изследването твърдят, че четенето увеличава броя на невроните връзки в мозъка.

 1. Книгите за самопомощ ни помагат в битката с депресията

Според скорошно изследване четенето е един от най-ефективните начини за справяне с депресията. Пациенти, които е трябвало да четат книги за самопомощ, свързани с настроенията и битката с депресията, са показали значително по-ниски нива на депресия в сравнение с онези, лекувани по класическия начин.

 1. Четенето ви прави по-привлекателни

Интелигентният и добре образован човек е много по-привлекателен от останалите. Очевидно е, че онзи, който може да поддържа разговор на най-различни теми, винаги печели вниманието и адмирациите на цялата група.

 1. Ченето окуражава поставянето на цели и преодоляването на трудности

Изследователи от Университета на Охайо твърдят, че колкото повече четем, толкова повече започваме да се припознаваме в главните герои. Съответно – ни ние пренасяме и започваме да прилагаме техния поведенчески модел. Това означава, че едно добро четиво може да ни мотивира да започнем да търсим любовта на живота си, да изпълним своите цели на живота или просто да следваме нечий добър пример.

 1. Хората, които обичат да четат, са по-активни в социално отношение

Изследване, проведено от National Endowment for the Arts показва, че хората, които обичат да четат, са много по-мотивирани да участват в различни културни или благотворителни събития.

 1. Четенето подобрява паметта и мисловните способности

Всеки път, когато четете, вие тренирате мозъка си. Когато срещнете нови думи, вие научавате значението им и ги съхранявате в краткотрайната си памет. Експерименти доказват, че четенето забавя стареенето на мозъка.

 1. Четенето обогатява речника

Когато четете, вие постоянно попадате на нови думи и изрази, които не използваме във всекидневието. Не винаги обаче търсите значението им, нали? Това е така, тъй като често можем да го разпознаем на базата на контекста. Четенето не само обогатява речника ви, но и увеличава вашата обща култура и грамотност.

 1. Четенето подобрява умението ви да пишете

Когато четем, ние подсъзнателно „имитираме“ начина, по който автора пише и поднася нещата. По същия начин, по който музикантите се влияят от конкретен музикален жанр, така и вие приемате стила на писателя, чиято книга четете в момента.

 1. Любителите на книги имат по-добро физическо здраве

Изследователи от Университета Обърн ни уверяват, че хората, които обичат да четат, спортуват по-често и с много по-голям ентусиазъм от останалите. Любителите на книгите прекарват повече време във фитнеса и в резултат на това са с по-добро физическо здраве.

 1. Четенето ви позволява да бъдете по-открити и по-приятелски настроени

Списание Creativity Research Journal публикува интересно изследване, според което художествената литература отваря съзнанието ви към нови идеи и разширява вашите хоризонти. Като цяло след четене хората не чувстват нуждата от когнитивно сближение.

 1. Четенето ви помага при ученето на чужди езици

Хората, които четат редовно, успяват да усвоят нов материал много по-бързо и с далеч по-голяма лекота. Този феномен може да бъде наблюдаван най-добре при ученето на нови езици.

 1. Четенето има положителен ефект върху умението ви да слушате

Вярвате или не, четенето подобрява качествата ви на слушател. Т.е. – много по-лесно ще разбирате нови думи и граматика. За тази цел обаче е препоръчително да четете постоянно и на глас.

 1. Четенето подобрява креативността

След като учители от университета Obafemi Awolowo решават да включат комиксите в образователната програма на малките деца, те забелязват, че този тип произведения оказват положителен ефект върху артистичните умения и креативността на подрастващите. Книгите се отразяват на възрастните читатели по същия начин.

 1. Четенето може да предотврати по-ранното развитие на Алцхаймер

Според изследване, проведено от Националната академия на науките, хората, които обичат да четат или да решават кръстословици, имат по-малък шанс да развият Алцхаймер. Мозъкът е орган, който, подобно на останалите ни части от тялото, също се нуждае от редовни тренировки. Затова най-добре четете редовно!

 1. Четенето на глас на вашите деца ви позволява да установите специална връзка с тях. То подобрява взаимоотношенията ви

Да, винаги можете да прекарате времето си с тях и по по-различен начин. Психолози обаче ни уверяват, че гледането на телевизия заедно по нищо не може да се сравни с това да им прочетете някоя хубава книжка на глас.

 1. Четенето подобрява уменията ви да водите разговор

Колкото повече четете, толкова по-добър разказвач ще бъдете. Онези, които четат редовно, ще знаят как да филтрират ненужната информация и да представят една история по възможно най-добрия начин.

 1. Четенето ни стимулира да направим света по-добро място

Четящите хора взимат участие в благотворителни занимания три пъти по-често от останалите. Съответно – четенето ни прави по-добри хора, стимулира ни да помагане на онези, които имат нужда.

Инвестицията в ново четиво е може би една от най-добрите. Развихрете се :)

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове