/СНИМКИ/ Оставете децата да обичат кучетата

/СНИМКИ/ Оставете децата да обичат кучетата - картинка 1

Всяко дете заслужава верен приятел

Обикновено сме свикнали да виждаме майки, които щом видят куче на повод срещу тях, автоматично отдръпват детенцето си настрани. Разбира се, това е защитен механизъм, но по този начин детето остава с убеждението, че животните са страшни. Не са рядкост и реплики от сорта на „Ау това куче ще те ухапе!“, дори съм чувал и реплики „Ако продължаваш да ревеш, ще те дам на кучето!“. Не мога да оправдая подобно поведение, но както се казва хора всякакви.

Отдавна сме свикнали с подобно държание, от доста дълго време ни нападат с грозни реплики, търси ни се сметка защо по дяволите разхождаме таласъми. Това е чисто и просто ежедневие. По-лесно е да си изкараш яда върху непознат, да не го изслушаш и да продължиш да му крещиш в лицето.

Преди броени дни, по време на разходка в парка, отново бяхме атакувани словесно, но този път думите изрече малко момче. Каза ни нещо подобно на „Пази се от тия мърляви кучета“.

Картинката бе ясна. Майката загрижено си проверяваше социалните мрежи на телефона, докато палеше цигара от цигара. В това няма нищо лошо всеки има право да общува свободно.

Неприятното бе, че децата играеха далеч от нея, играеха горе на улицата при прелитащите автомобили. Не искам да хуля. Сами може да прецените кое е мърлявото отношение.

Ако възпитаваш омраза към всякакви живи същества, логично е, че тази омраза ще се насади трайно в съзнанието на това дете. Колкото и незначителни да ви се струват тези дреболии, на по-късен етап това възпитание има своите отражения.

Насилието над животни е отвратителна проява. Примери в нашата страна има много. Има една прекрасна мисъл на д-р Алберт Швайцер:

„Всеки, който е способен да наблюдава с безразличие и удоволствие смъртта на което и да е живо същество, е в опасност да повярва в незначителността и на човешкия живот“

Нараняването на животно е начин за човек да открие сила, власт, радост и удовлетворение от измъчването на жертвата, за която е сигурно, че не може да се защити. Защо трябва да се вкоренява в малките деца омраза към живи създания?

Има редица примери за прекрасно приятелство между четириноги и деца. Детето ще порасне като пълноценен човек, напълно здраво и умеещо да общува с други хора. Грижата за животно не може да се замести от какъвто и да било друг житейски опит. Едно малко кученце може да създаде прекрасна благоприятна атмосфера за възпитанието на вашето дете.

Проведени са множество изследвания. Спокойно може да се поразровите и да прочетете какви са предимствата. А те наистина са много – децата, които живеят с кучета, се разболяват по-малко, кучетата дават увереност, наличието на куче у дома помага на детето да се справи в борбата с алергиите и астмата, собствениците на кучета са по-малко податливи на стрес и т.н.

Причините наистина са неизброими, а основната е, че детето ще има винаги верен приятел!

Естествено, Ваш е изборът дали ще научите детето си да обича или мрази животните.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове