/СНИМКИ/ Празник ли бе да го опишеш!

/СНИМКИ/ Празник ли бе да го опишеш! - картинка 1
Снимка: Reuters

Как отпразнуваха по света 1 май

Традиционни демонстрации по случай 1 май се състояха вчера по света със сблъсъци в Истанбул и при засилени мерки за сигурност в Париж, където не мина без инциденти, обобщава Франс прес.

Истанбул
Снимка: Истанбул
Истанбул


В Истанбул полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне множеството на няколко места в най-големия турски град, особено около популярния площад Таксим.

EPA
Снимка: EPA


В Русия близо 100 000 души, според полицията, взеха участие в голям парад в Москва, организиран на Червения площад, размахвайки знамена и балони под стените на Кремъл, напомняйки за манифестациите от времето на СССР.

Reuters
Снимка: Reuters


В Полша кортеж от няколко стотин демонстранти, събрали се във Варшава по призив на синдиката Общополско споразумение на профсъюзите (OPZZ) и лява партия, преминаха спокойно из столицата.


В Мадрид няколко хиляди души, сред които генералният секретар на Социалистическата партия Педро Санчес и лидерът на Обединената левица Алберто Гарсон, участваха в шествие, водено от основните синдикати, обявили се срещу бедността и социалното изключване и настояващи за труд и права.


В Италия трите основни синдиката (Обща италианска конфедерация на труда, Италианска конфедерация на профсъюзите на трудещите се и Италиански съюз на труда) организираха съвместна демонстрация, която премина с дъжд и без инциденти по улиците на северозападния град Генуа, в присъствието на около 5000 души. В Рим за тази вечер е планиран голям рок концерт на площада пред базиликата Свети Йоан Латерански, популярно място за синдикални сбирки.


В Швейцария първомайски демонстрации имаше или бяха предвидени на 50 места, най-вече в Женева и Цюрих, под ръководството на синдикатите, срещу социалната несправедливост, понижението на пенсиите и дясното мнозинство. За злоупотреби бе подаден сигнал в град Лимат в нощта на събота срещу неделя.


В Южна Корея десетки хиляди протестираха срещу обявена реформа на условията на труд - проект на президентката Пак Гън-хе и нейната консервативна партия, предвиждащ да улесни уволненията на служители.


Във Франция празникът на труда премина при особено напрегната обстановка, след двумесечни протести срещу проектозакона за трудова реформа и редица демонстрации, съпътствани с насилие. Общо шествие на синдикатите, обединени за първи път от седем години, започна късно следобед при засилен полицейски контрол. Скоро след това се стигна до инциденти.


Младежи с качулки и шлемове замеряха с бутилки и други предмети силите на реда, крещейки "всички мразят полицията". Изблиците бяха ограничени, а останалите хиляди демонстранти шестваха мирно.


В Австрия канцлерът социалдемократ Вернер Файман бе посрещнат от викове "оставка" при обръщението си към около 80 000 души във Виена, опитвайки се да защити политиката за мигрантите и заетостта на голямата коалиция с християндемократите, на която е начело.


Денят на труда, който се празнува в редица държави, се заражда в Чикаго през 1886 година по инициатива на синдикално движение, настояващо за осемчасов работен ден, припомня АФП.

Източник: БТА

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове