/СНИМКИ/ Ще съборите ли цяла Стара София!?

За невежеството и алчността, които съсипват столицата.

4/ Питате ли се как е изглеждала София, когато целият център е бил доминиран от архитектурни бижута?

Разглеждайки красивите и занемарени фасади на къщите от края на  19 век  и началото на 20 в., питали ли сте се кой е живял в тях, какви истории се крият зад огражденията?

Безброй истории запазени зад овехтелите фасади.

Градски легенди, спомени, предавани от наследниците на някогашните обитатели. Всяка сграда говори и има какво да разкаже.

За огромно съжаление през последните години ставаме свидетели на пълното разсипване на лика на София. Оригиналният, автентичен образ, който архитектите и общината се опитват да опропастят.

Трият, събарят, без да им трепне ръката.

София, столица в рамките на Европейския съюз (ЕС), се възприема като появяващ се главен център на Балканите.

Наистина, столицата на България, е национална територия, която е люлка на цивилизацията.

Както Виена се счита за столицата на Централна Европа, София се разглежда като появяващата се столица на Югоизточна Европа. Градът и общината имат стратегическо местоположение, както на национално, така и на европейско ниво.

Столицата остава далеч от стария си дух. Съсипват я. Архитектурното наследство днес е кът, но те продължават издевателството над него. А всички тези  фасади са били свидетели на безброй събития. Пазят съкровени тайни.

Оцелелите от бомбардировки, днес падат в безмилостна битка..

София се развива, променя се. Промяната не е към добро. Допуска се събаряне на исторически забележителности и създаване на  строежи на нови лъскави и кичозни сгради, които покваряват образа й.

Всички ние мислим, че познаваме София, разхождайки се забързано по жълтите павета. София има безброй тайни, скрити в нейното минало. Старите фасади обаче се заменят със стъклените многоетажни постройки. Градинките отстъпват място на търговски центрове.

Няма как да върнем времето..няма как да възстановим заличените напълно паметници, но все пак трябва да се опитаме да запазим останалите!

В плюс е за Столична община да осъзнае, че мнението на гражданите е по-важно от парите. Необходимо е да се прокарат зелени политики и да се говори за устойчиво развитие на града . Част от управниците на Московска 33 не вземат под внимание мнението на  хората. Продължават да се бутат сгради, продължава да се застроява.

Уж ни олекна от оставката на Петър Диков. Облекчение, но за кратко. Новите кандидати успяха да предизвикат възмущението на хората. Непрозрачността и натрупаните лоши практики през годините са причина за липсата на доверие. Възвръщането му ще отнеме доста дълго време, а и си мисля, че това е почти невъзможно.

От презентациите на 11-те кандидати за нов архитект и въпросите на публиката разбрахме, че коренна промяна в направление „Архитектура и градоустройство“ вероятно няма да видим в предстоящия мандат. Повечето от кандидатите се обявиха предвидимо за приемственост на добрите практики и премахването на лошите.

Отново лъжи..нескопосани.

Трябва силно да се надяваме новият  „избор“ да не досъсипе града. Да изискваме повече и да контролираме по-изкъсо целия процес на работата му, за да не затрият цяла Стара София завинаги..

Бъдете в крак с времето, но запазете София!

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове