/СНИМКИ/ Слънчев бряг преди и сега - какво се обърка?

/СНИМКИ/ Слънчев бряг преди и сега - какво се обърка? - картинка 1

Снимки от далечната 60-та година показват българският курорт в съвсем различна светлина от тази, в която го виждаме днес

В последните години дестинацията става все по-популярна не само сред българите, но и сред много чужденци и има основателна причина.

Сравняват го със Студентски град, с Лас Вегас и редица други дестинации, все популярни с нощният си живот.

Но не винаги е било така. В самото си начало не било предвидено да се разшири до такава степен, че да да не остане дори свободно местенце от големите и скъпи хотели. Курортът бил проектиран за не повече от 30 000 туристи, като сега, с всяка следваща година, те стигат и над 300 000. Бил  замислен като курорт за семеен туризъм и успешно изпълнявал тази задача през социализма. После става все по-популярен и харесван като първо става дестинация за хора от третата възраст като уютно и евтино място.

Но през последните години, след коренни промени, става една от основните парти дестинации за тийнейджъри и студенти от цяла Европа с цел алкохолен туризъм.  

Днес голяма част от архитектурното наследство е унищожено.

С каква цел?

За да има повече място за заведения, кое от кое по-изискано и посещавано и хотели в кичозно-гигантомански стил, които не се вписват в прекрасните крайбрежни форми. Съсипани са оригинални идеи не само за външното, но и за вътрешното проектиране на българският курорт.  

Изграденият облик на курортния комплекс е изразявал най-новите достижения на архитектурата. Всеки хотел или отделна група хотели са били проектирани така, че да имат характерен стил, а основната цел пред архитектите била хотелската база да бъде с максимална видимост към морето.

Пред хотелите на първа линия се виждали дюните, а тревата и дърветата били доста често срещани.

И на всичкото отгоре, за да можем да посетим тази така популярна дестинация, трябва да се запасим с търпение, не малка сума пари и нагласата, че няма да имаме и секунда спокойствие и време за почивка.

Снимките навяват единствено тъга и огорчение, и дори да се чудим какво щеше да се случи ако курортът не бе приватизиран хотел по хотел и кръчма по кръчма, няма как да разберем отговора. 

 

/40

Коментари 4

 • #4
  Красимиров -

  И ако си мислите,що за бръщолевения са тези моите,то бих ви споделил,че написаното от мен "лежи" на разговори със студенти по туризъм от преди 20 години,с които техни преподаватели са споделяли и обсъждали предложени и самоинициативни проекти точно по този въпрос."Истината е някъде там".

 • #3
  Красимиров -

  Какво правят успелите?Голямото нищо се появи след 1989-та година.Растителността остана само в саксиите.От два съседни хотела си подават принадлежности през терасите,ако я закъсат.Голямата реклама на Слънчев бряг сега се нарича "алкохолен и/или секс туризъм".Между зоните с платени чадъри няма място за две кърпи.В значителна част от територията си прилича на осъвременено гето.Една голяма пералня за пари,туризмът е някъде назад в приоритетите.ТОВА ЛИ ПРАВЯТ УСПЕЛИТЕ?И в Кипър са луднали да строят,само че там звездите нямат нищо общо с "присъдените" на нашите хотели.Зеленият парк на хотел"..." ( зелена крайоградна градинка по нашенските възможности) е достъпен и за външни лица,на брега са направили изкуствено заливче за по-спокойно къпане в морето.А тъй като морето е взело от прилежащото плажче,от хотела са изградили изкуствено такова на площ от150-200 кв.м.-горе,на скалата,където е и хотела.Разбира се имаше табела с молба към външните лица да не ползват местата от това плажче-разбираемо.Но пък заливчето е за всички,въпреки че някой си е оставил парите там.Друг хотел пък поддържа тревна площ между оградата си и скалистия бряг,с волейболна мрежа,детски кът и градински шатри(някои от тях в ниши по самите скали),на които всеки може да седне и да си почине по време на безасфалтовата си крайбрежна разходка;детето да се полюлее или заиграе в къщичката; пък ако нямаш сценична треска,може да поразцъкаш на мрежата с гостите на хотела. Както и да се строи,имаш свободен достъп до брега по протежение на цялото крайбрежие в акваторията на Пафос(сравни с нашето Черноморие).Една голяма полупустинна скала,а пък с повече дървета отколкото са на път да останат в "Слънчев" бряг.И докато тук още отсега ми мирише на мазни скари и цаци,там ми миришеше на море.Въпреки даденостите на Турция,можеха да превърнат Слънчев бряг в "черноморската перла",само че това не се прави от мутри,а от туристически агенти,дизайнери,бизнесмени,министерство.При едни други събития назад във времето-не десет,а най-много три пъти да се увеличи легловата база,съществуваща част се обновява в "крак с модата".Запазват се зелените площи.Кейовете се възстановяват и разширяват.Построява се чартърно летище.Модернизира се автогарата,пътищата се поддържат.А пък що се отнася до приходите-истинският бизнесмен ще ги привлече на ниво заради качеството.Но....часовника звънна и трябваше да се събудя.Не остана време за Кремиковци.Ама то и пари не останаха за него,пък и на тези дето са го купували не им се дава.Та затова гледайте Слънчев бряг и Кремиковци.Те ще ви покажат как и какво се случи и се случва в два ЕМБЛЕМАТИЧНИ ЗА БЪЛГАРИЯ ОТРАСЛИ.Ясно е и ЗАЩО И ОТ КОГО СЕ ДОПУСНА. Със здраве!

 • #2
  Петров -

  Преди 1989г. комплексът беше недостъпен за българи!

 • #1
  К. Русинов -

  Вярно е че комплекса се презастрой но със старата структура не би бил конкурентен на световния туристически пазар , сега туристите са десетки пъти повече и приходите също ,ако беше се запазило старата структура на комплекса сега щеше да е едно голямо нищо както е сега Кремиковци не конкурентен . Не сме центъра на света да погледнем какво правят успелите .

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове