/СНИМКИ/ Sony World Photography Awards с българско участие

/СНИМКИ/ Sony World Photography Awards с българско участие - картинка 1
Снимка: Sony World Photography Awards

Най-големия фотографски конкурс в света официално обяви финалната селекция от снимки

4/

Тазгодишното издание на Sony World Photography Awards – най-големия фотографски конкурс в света, организиран от Световната фотографска организация – официално обяви финалната селекция от снимки в категориите „Професионалисти“, „Любители“ и „Младежи“.

Избраните кадри идват от всички краища на света и са дело на над 270 фотографи от почти 60 държави. Това е рекорд в броя представени страни за цялата деветгодишна история на Наградите. Впечатляващ е и ръстът в броя кандидатстващи снимки в категория „Професионалисти“ – с 45 % повече от тези през 2015 г.

Рекорден брой от 230,103 кадри от 186 държави кандидатстват общо в трите категории –„Професионалисти“, „Любители“ и „Младежи“. Общият брой кандидатстващи снимки в Sony World Photography Awards от началото на конкурса вече надминава 1 милион и утвърждава позициите на Наградите като един от най-престижните и влиятелни конкурси в света, предават от socialevo.net.

Почетното жури, председателствано от Доминик Грийн (консултант, Великобритания) и Сю Стюард (писател/куратор, Великобритания), избра изключителни творби на изгряващи таланти и наложени фотографи от всички краища на света.  Оригиналността и силното чувство на емпатия бяха водещи критерии за съдиите по време на селекцията. Сред хилядите кадри обаче, зоркият им поглед улови и сложните теми като деликатното пресъздаване на интимното, много личните моменти на фотографите; значимите обществени събития, диктуващи новинарските емисии – от конфликта в Украйна до безкрайните потоци от бежанци, търсещи по-добър живот в Европа; както и използването на новите технологии в творбите, включително дронове и подводна фотография.

Сред одобрените снимки за 2016 има творби на автори, които вече са участвали или печелили в Наградите: Кристиан Аслунд (Швеция, победител 2013); Ед Каши (САЩ, сред финалистите за 2013); Дейвид Ченслър (Великобритания, сред финалистите за 2011 и второ място през 2012); Еспен Расмусен (Норвегия, сред финалистите за 2010 и 2011); Джонатан Карваял (Колумбия, сред финалистите за 2015); Джулия Фулъртън-Батън (Великобритания, сред финалистите за 2015); Рубен Салгадо Ескудеро (Испания, победител през 2015) и Фан Ли (Китай, победител през 2015).

Скот Грей, главен изпълнителен директор на Световната фотографска организация и организатор на Наградите, коментира:

“Изключително сме радостни от избора на журито тази година. Независимо от нарасналия брой участници и снимки, които трябваше да бъдат журирани, в сравнение с всички предишни години тази година получихме най-голямо разнообразие от въздействащи кадри в традиционно силните категории на социалната документалистика, изкуството и концептуалните творби. Чудесно е, че тази форма на изкуство може да предложи такова богато многообразие.“

Кандидатите за отличие в категория „Професионалисти“ ще се състезават за награда от 25,000 щатски долара и титлата L’Iris d’Or/ Фотограф на годината.  Носителят на това отличие, победителите в категориите „Професионалисти“, „Младежи“ и „Ученици“, както и „Любител фотограф на годината“, който получава награда от 5,000 щатски долара, ще бъдат обявени на гала церемонията на Sony World Photography Awards в Лондон на 21 април. Всички отличени ще получат и най-новата фотографска техника от Sony.

Финалната селекция и отличените с награда кадри ще бъдат изложени в Somerset House, Лондон от 22 април до 8 май и ще бъдат публикувани в новото издание на албума на Sony World Photography Awards за 2016 г. Изложбата ще включи и творбите на творческия дует фотографи RongRong и inri – носители на отличието за Изключителен/особен принос към фотографските награди, които се излагат за пръв път в подобен мащаб в Европа. RongRong (Китай) & inri (Япония) дават облика на съвременната азиатска фотография и са получили признание както като творци, така и като личности със значимо влияние във фотографията в Азия. Ще бъдат показани нови творби от тяхната поредица, получила силното одобрение на критиката – Tsumari Story.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове