/СНИМКИ/ "Вълчата бърлога" на Адолф Хитлер

Ще ви разходим дълбоко в Мазурските гори

Дълбоко в Мазурските гори, на около 8 км от от град Кентшин, се намират останките от любимия бункер на Адолф Хитлер, който се нарича Волфсшанце или „Вълчата бърлога“. Леговището на фюрера се намира навътре в гората, далеч от каквито и да е пътища и градски райони. Волфсшанце е команден пункт за Източния фронт на германското командване по време на Втората световна война. Използван е от 21 юни 1941 до 20 ноември 1944 година, като тук германският фюрер Адолф Хитлер прекарва повече от 800 дни, разказват от pateshestvenik.com.

Съоръжението е било добре замаскирано и надеждно изградено.

Помня, че трябваше да се премине през множество бариери с оръдия около тях, танкове и противопехотни мини, за да се влезе в бункера. Стените на Волфсшанце са с дебелина 2 метра. Хитлер беше наел около 15 жени, които да дегустираме храната му преди той да се нахрани, защото се страхуваше за живота си. Ние ядяхме навън и след това трябваше да чакаме около час преди да влезем, за да разберем дали сме отровени. След всяко хранене се страхувах за живота си“, разказва единствената оцеляла дегустаторка от „Вълчата бърлога“ – Маргот Волк.

На 20-и юли 1944 г. зад стените на бункера се прави опит за едно от най-забележимите покушения срещу Хитлер. Полковник Клаус фон Щауфенберг внася бомба в куфарче с часовников механизъм в щаб-квартирата на фюрера. Четирима души от присъстващите в залата са убити, но Хитлер получил едва лека контузия и няколко незначителни охлузвания, става от пода с историческите думи: „О, новите ми панталони – обух ги вчера!“През октомври 1944 г. Червената армия достига границите на Източна Прусия и подтиква Хитлер да напусне бункера.

През 1945 г. „Вълчата бърлога“ е взривена с 8 тона тротил. Дори и след тази мощна експлозия бункерът е частично разрушен. Днес това, което е останало от Волфсшанце е туристическа атракция, но преди щаб-квартирата да се превърне в такава се е наложило в продължение на 10 години земята около нея да бъде изчистена от над 54 хиляди противотанкови мини.

В момента съборените стени на „Вълчата бърлога“ са обрасли в естествена растителност, но има и една малка изложбена зала, както и паметна плоча в чест на полковник Клаус фон Щауфенберг

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове