/СНИМКИ/ "Загадъчните" естествени биодвигатели

/СНИМКИ/ "Загадъчните" естествени биодвигатели - картинка 1

Вижте, първите подробни изображения

5/Учените за първи път успяха да направят висококачествени триизмерни изображения на биологичните двигатели, които е създала природата.

Отдавна е известно, че някои видове бактерии и други микроорганизми имат опашки, наречени флагелум, чието движение им позволява да се движат напред. Доскоро обаче никой не успяваше да разберете всички детайли за това, какво точно привежда в движение тези части от тялото на бактериите, предава "ОffNews".

Едва наскоро, изследователи от Имперския колеж в Лондон, водени от Морган Биби (Morgan Beeby), с помощта на технологията електронна криотомография (electron cryotomography) получи първите в историята висококачествени изображения на биологични двигатели с природен произход, които напомнят до известна степен съвременнитъе двигатели и се състоят от много движещи се различни елементи, съобщи портала.

При технологията електронна криотомография охлажданите проби до криогенна температура се поставят под фуния, закрепена на електронен микроскоп. Неподвижността на молекулярната структура при тази температура позволява да се направят снимки от различни ъгли и да се създаде на тяхна основа на 3D модел на структурата до молекула.

В изследването са използвани проби от различни видове бактерии и се оказа, че всеки вид бактерия има уникален биологичен двигател, който се различава от двигателите на другите бактерии по форма, големина, сложност, мощност, стойност на въртящия момент, скорост и други параметри.

Единствената обща черта на всички биологични двигатели е системата от неподвижни молекулярни пръстени, един вид еквивалент на статора на обикновен електромотор. Този молекулярен "статор" позволява на двигателя да произвежда въртящ се момент, който се предава на въртящите се органи на бактериите - витла, които ги тласкат напред.

Най-големият "статор" имат бактериите Campylobacter, техният размер е два пъти по-голям от "статора" на бактерията на салмонелата и произвежда достатъчно мощност, за да може бактерията да се движи вътре в червата на жив организъм.

Тези изображения показват, че разпространеното убеждение, че тези биологични машини са изключително сложни и само разумен "създател" би могъл да измисли подобно нещо, е погрешно.

Сега благодарение на информацията за структурата на биологичните двигатели, изследователите в областта на нано-роботика могат да създадат свои собствени биодвигатели с нужните размери, скорост, мощност и други параметри.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове