/СНИМКИ/ Запознайте се с най-бедния президент в света

/СНИМКИ/ Запознайте се с най-бедния президент в света - картинка 1
/СНИМКИ/ Запознайте се с най-бедния президент в света - картинка 2

Да, има такова животно

По дефолт си знаем, че президентите взимат големи заплати, карат черни джипове и си имат собствена охрана. На практика е така. Но има един държавен глава, който живее като обикновен човек, кара обикновен автомобил и живее в къща на село. Представяме Ви Хосе Мухика – президент на Уругвай в периода 2010 – 2015 година. Нека видим накратко кой е той.

Бившият държавен глава на южноамериканската страна е роден на 20 май 1935 г. в уругвайската столица Монтевидео. През 1970 г. се присъединява към партизанското движение Тупамарос и след военният преврат през 1973 г. е арестуван. След 1985 г., когато демокрацията се възстановява, Мухика е освободен заедно с други тупамароси  и създава партията Движение за участие на народа.

Между 1995 и 1999 г. Мухика е депутат от МПП в долната камара на уругвайския парламент, а от 2004 до 2004 г. – сенатор в горната камара. Между 2005 и 2008 г. е министър на селското стопанство.

През 1997 г. участва в документалния филм Tupamaros на Райнер Хофман и Хайди Спекона в който Мухика заедно с други другари разказват историята на партизанското движение.

През 2009 г. Мухика, когото бразилският президент Лула да Силва определя като един от своите примери, е избран от лявата коалиция „Френте Амплио“за кандидат за предстоящите президентски избори. Изборите са проведени на 25 октомври същата година и Мухика успява да спечели 48%. На последвалия балотаж на 29 ноември 2009 г. той успява да убеди 53% от гласоподавателите и спечелва изборите срещу консервативния кандидат Алберто Лакале.

През март 2010 г. встъпва в длъжност като президент на Уругвай.

Но тук не е важна биографичната информация и политическата привързаност. Любопитното е фактът, че този човек живее съвсем нормално, въпреки положението си в държавата.

Той се слави със скромния си живот и названието президента – бедняк. Заедно с това той придобива популярност със своето не особено луксозно возило -  синият  Volkswagen  от 1987 г. 

Той живее в скромните условия на обикновена ферма и дарява по-голямата част от заплатата си. 77-годишният Хосе Мухика обитава къща, чиято пералня се намира извън нея. Водата за прането идва от кладенец в двора, обрасъл с плевели. Само двама полицаи го охраняват, както и Мануела – трикрако куче.

Това е уникалната „резиденция“, която си е избрал.

През 2014 година Мухика получава оферта за 1 млн долара, за старото си возило. Арабския шейх му предложил тази сума на срещата на Г-77 в Боливия. Обаче той отказал естествено, като заявил, че ще дари тези пари на социално слаби деца в Уругвай.

Ех, може да Ви се не вярва, но наистина такъв президент съществува. Той живее на село и обича да копае своята градинка. Той няма деца и затова дава 90% от заплатата си за благотворителност.

И завършваме с неговите думи, които много точно описват длъжността президент:

"Аз не съм най – бедният президент. Беден е този, който има нужда от много неща, за да живее.“. Сантиментално, но истинско!

/34

Коментари 2

  • #2
    Госпожата -

    Ми не чети, ти как произнасяш на инглижжжжж?Аман от коректив и, от Ентилегенти, от Омници

  • #1
    Дефолт -

    Още на "По дефолт си знаем" спрях да чета. Жалко... статията можеше да е интересна... Аман от купешки думички!

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове