/СНИМКИ/ Завръщане в призрачния град...

/СНИМКИ/ Завръщане в призрачния град... - картинка 1

Фукушима - човешката страна на трагедията

Помните ли аварията във АЕЦ Фукушима? Тя бе предизвикана от заметресение и последвалото го цунами през март 2011 година. На 5 юли 2012 г. медиите съобщават, че в доклад на специалната комисия, представен в парламента, се казва, че „Аварията във "Фукушима-1" не е била природна, а техногенна катастрофа. Атомната централа не е била подготвена нито за силно земетресение, нито за цунами.“ Комисията обвинява за аварията оператора - компанията ТЕПКО, както и правителствените служби по ядрената дейност.

Този извод се разминава със заключението от вътрешното разследване на ТЕПКО от края на 2011 г., че главната причина за аварията е била вълната цунами, чиято височина от 15 метра е надхвърлила прогнозите на сеизмолозите.

А, последиците за японците са тежки. Според доклад на на Световната здравна организация (СЗО), изготвен през 2012 година, "те ще си проличат в следващите 15 години“. От организацията са изследвали здравето на местни жители от различни възрастови групи. Те установили увеличение на заболеваемостта от рак сред населението в префектурата, но ръстът на този показател бил определен като незначителен.

Най-голяма е вероятността за онкологични заболявания в село Намие, на 22 км северно от АЕЦ "Фукушима-1".

Но, това са сухите факти. Сега ще Ви покажем човешката страна на нещата. Колегите ни от „Obekti.bg” показват трагедията, която хората са изживеели…в снимки.

Френските фотографи Карлос Айеста и Гийом Бресон се обърнаха към някои от 80-те хиляди бежанци от ядрената катастрофа с молба да посетят отново местата, които някога са познавали -  процес, отнел повече от четири години детективска работа и борба с администрацията.

Откриват свят, станал почти неузнаваем, и истории, които са дълбоко човешки и близки.

„Помолихме бивши жители на региона Фукушима, в някои случаи собствениците на имотите, да влязат заедно с нас в недостъпната зона и да отворят вратите на тези обикновени, но днес неприветливи места“ – пишат авторите. „С лице към камерата ги помолихме да се държат колкото се може по-нормално – сякаш нищо не се е случило. Идеята зад тези почти сюрреалистични снимки беше да комбинираме баналното и необичайното. Фактът на ядрената катастрофа дава на тези снимки истинска правдоподобност.“ 

Ето и разтърсващите фотографии, запечатели мъката на хората...

В заключение ще кажем само, че тази трагедия разтърси не само Япония, но и целия свят. Но, мислим, че снимките казват всичко за този вече призрачен град и за хилядите съдби, заключени там…завинаги!
/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове