Социалдемократите водят преди изборите в Германия

Социалдемократите водят преди изборите в Германия - картинка 1

Консерваторите с исторически нисък резултат, ако не променят насторенията, ще загубят вота на 26 септември

Основните кандидати за канцлерския пост в Германия се изправиха вчера за втори път един срещу друг в телевизонен дуел. В 20:10 часа социалдемократът Олаф Шолц, консерваторът Армин Лашет и зелената Аналена Бербок отговаряха на въпроси на водещите на двете основни обществени телевизии ARD и ZDF.

Само две седмици остават до парламентарните избори в Германия и според проучванията на обществените настроения се очертава кардинална смяна в управлението. Социалдемократите продължават да печелят одобрение и вече достигнаха 26%. Това е най-високият им резултат от 2017 година насам.

Християндемократическият съюз продължава да не може да надскочи 20% в одобрението на избирателите, което пък е исторически нисък резултат за тях.

След дълъг полет във върховете на социалните анкети Зелената партия също спадна до 15%. Според тези резултати най-вероятно чисто аритметически е след изборите отново да има голяма коалиция, този път обаче с водеща ГСДП, която ще излъчи канцлерът. Обсъжда се и коалиция между социалдемократи, зелени и либерали, все още не е отпаднал вариант и за коалиция от консерватори, зелени и либерали, която да изключи левите от управлението.

Вчерашният телевизионен дуел беше последната възможност за кандидатите за канцлер да повлияят на резултатите.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове