София 115-та в класация "Най-добрия град за живот"

София 115-та в класация "Най-добрия град за живот" - картинка 1

В първата десетка са швейцарският финансов център Цюрих и германските градове Мюнхен, Дюселдорф и Франкфурт

1/София се нарежда на 115-то място в сред 230 града в света в изследване за най-добрия град за живот на на анализаторската фирма Mercer ("Мърсър").

На първо място застава австрийската столица Виена, а на последно иракската столица Багдад, пише британският в. „Гардиън".

В първата десетка са швейцарският финансов център Цюрих и германските градове Мюнхен, Дюселдорф и Франкфурт.

Сред останалите водещи градове са столицата на Нова Зеландия Оукланд, Ванкувър в Канада, Сидни в Австралия, Женева в Швейцария.

Любопитно е , че големи мегаполиси като Лондон, Ню Йорк и Париж не успяват да достигнат до първите 35 места. Френската столица се смъква с десет позиции от миналата година до 37-мо място, а Лондон достига 39-та най-вече заради уязвимостта си от терористични нападения. Ню Йорк е на 44-та позиция.

София се подрежда непосредствено след парагвайската столица Асунсион и преди Рабат, Мароко.

Париж отбелязва най-големия спад в класацията тази година. „Спадът беше най-вече заради терористичните атаки от 2015 г., въпреки че е важно да поясним, че въпросът със сигурността има голяма тежест сред факторита за класацията, така че малки регулирания могат да имат голямо значение за класирането", посочват от Mercer.

За изготвянето на класацията се взимат предвид икономическите и социалните условия в града,

здравеопазването, жилищното настаняване и околната среда. Тя служи като ориентир на работодателите за това къде да локализират и колко да плащат на своя персонал в съответните градове.

Градовете в САЩ показват относително лошо представяне в класацията, най-вече заради въпроси, свързани с личната сигурност и престъпността. Най-добре представилите се американски градове според Mercer са Сан Франциско на 28-мо място и Бостън на 34-то.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове