София е сред най-опасните градове в Европа

София е сред най-опасните градове в Европа - картинка 1
Снимка: bulmar.bg

Българската столица е четвърта в класацията на опасните столици на стария континент според световна класация

9/Българската столица е четвърта в класацията на опасните европейски градове, съобщи „Индипендънт“. Рейтингът е съставен от водещата консултантска компания "Мърсър". Това е една от най-големите консултантски HR фирми в света, която подготвя индекс за качеството на живот всяка година. Класацията е сред най-представителните и се обновява ежегодно, за да помогне мултинационални компании и други работодатели за справедливо компенсиране на своите служители.

Според "Мърсър" София е на четвърто място сред най-опасните градове в Европа. Причината за това са постоянните граждански протести на българите срещу правителството, заради доходите и срещу корупцията. За София се казва и че е столицата на най-бедната страна в Европейския съюз.

На трето място в класацията се нарежда гръцката столица Атина. И тук причините са бурните демонстрации срещу правителството в държавата и притокът на бежанци на територията на Гърция.

Второто място е за Белград. Сръбската столица е понижила нивото на безопасност заради честите случаи на насилствени престъпления, кражби и вандализъм.

Първа в класацията е украинската столица Киев, като подобно на София и Гърция, основната причина е политическата обстановка в страната - гражданските демонстрации и враждебните отношения с Русия. Въпреки че според Министерството на външните работи на Великобритания, в Киев вече се е "успокоил" в сравнение с района на Крим, в украинската столица често има кражби, вандализъм и протести, при които са загинали или ранени стотици хора.

Париж попада в класацията заради терористичните атаки през изминалата година.

Изненадващо, английската столица Лондон също е в списъка с най-опасни градове в Европа, въпреки сравнително ниското ниво на престъпност. Според анализатори от „Мърсър” това се дължи също на нарастващата заплаха от терористични атаки и социалното безпокойство.

Последни в списъка са Милано и Барселона. Сред останалите европейски градове се нареждат Будапеща, Мадрид, Рим, Рига, Загреб.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове