София е най-опасният град за живеене в ЕС! Наистина ли?

София е най-опасният град за живеене в ЕС! Наистина ли? - картинка 1

Попитахме петима чужденци, избрали живота в столицата, дали това твърдение е вярно...

Днес един доклад на американската консултанска фирма „Мърсър“ броди из българските медии, цитирана безметежно и безкритично. Според творението, столицата на България на 3-то място в класацията за „Най-опасните градове за живеене“, като проучването изследва безопасността и качеството на живот в 230 града по целия свят.  Въпреки че е съставен преди атентатите в Брюксел, списъкът включва 17 населени места в Европа, които са определени като рисковани за живеене. Сред тях не фигурира нито един германски град.

Оценката е направена на база критерии като ниво на престъпност, вътрешна стабилност, ефективност на полицията и правосъдието, геополитическата ситуация със сигурността, информира ни в-к „Труд“.

Така разбираме защо

Киев е на първо място в тази класация.

Градът фактически беше бойно поле само допреди година, а и в източната част на Украйна све още се водят епизодични бойни действия. А сръбската столица Белград е на втора позиция, заради многото кражби, вандалски прояви и местни мафиотски кланове, с което е и известен града, твърдят авторите на доклада.

Столиците на Румъния и Хърватия заемат съответно четвърта и пета позиция, следвани от градовете на балтийските държави.

Третото място на най-опасен град сред 230 други в целия свят ни се видя повече от подозрително, още повече, че Киев и Белград не са в Европейския съюз, следователно София е най-опасния град в ЕС!?

No Comment  задоде един, единствен въпрос на петима чуждестранни граждани, избрали да живеят в българската столица: „Наистина ли смятате, че София е най-опасния град за живеене в ЕС?“  Повечето нямаха нищо против да напишем и имената им, но дори и заради един от тях, публикуваме мненията им с инициали.

И така, ето какво мислят те:

  1. А.Г. (Швейцария): Това много ме изненадва. София има съвсем други проблеми, които я правят по-скоро неудобна, хаотична и зле организирана, но далеч не е най-несигурния град в ЕС. А пък сложена веднага след Киев и Белград... А къде е Атина, с нейните безкрайни протести, коктейли Молотов и гневни анархисти? Къде са Прищина и Неапол, примерно? Неапол е много красив, но е изцяло под контрола на местни фамилии, все едно сме в 70-те години на миналия век. И никак не е безопасен. А за Лондон, Париж и Брюксел даже няма какво да кажа.. Ако в София наистина има квартали, където не е препроръчително да ходиш, то всяка една от тия три столици има по 5 подобни места. Там да те оберат посред бял ден може да е най-малкото, което да ти се случи...
  2. А.Щ. (Германия): Като всеки европейски град, София има места, които вероятно са опасни, но като цяло - това по-скоро е един от най-дружелюбните и безопасни градове. Може да не е най-чистият, със сигурност не е най-добре уреденият, но е много по-безопасен от повечето големи западноевропейски градове, които дори не са и столици.
  3. М.П. (Израел): София засега е сред най-безопасните градове в Европа! Казвам го, защото на много малко места по света не е проблем да си евреин и да не го криеш. В сравнение с кой да е голям френски град например, за мен София е далеч по-безопасна и спокойна. В Марсилия, Париж и даже в Брюксел да бъдеш евреин открито е опасно - може да те нападнат на улицата просто затова.
  4. У.Р. (Великобртания): София опасна?! Мили боже, писалият това кога за последно е идвал в Лондон? Не ми е приятно да го кажа, но за съжаление Лондон, Манчестър, Ливърпул и поне още 3-4 големи британски града са в пъти по-опасни места за живеене от София. Живял съм и в Ню Йорк, и в Йоханесбург - та там има цели райони, цели квадратни километри, които са по-опасни и от Лондон... Въобще, който е писал тази глупост, не е стъпвал ни в София, ни в Лондон (да не говорим за Белфаст!), ни в Брюксел. Там сега се говори за безопасност, заради атентатите. Но кварталите около Маалбек са си опасни от десет години насам. Сигурно и в София има места, където не може да се разхождаш като у дома си в хола, но всеки знае кои са и къде са - там просто не замръкваш и толкоз.
  5. Т.Д. (Италия) Това някаква шега ли е? София е мил град, с красиви жени, приятни ресторанти и осветени улици, където без проблем може да се разхождаш до късна доба без никой да тръгне след теб и да те притеснява по какъвто и да е начин. Да, живял съм и в Овча Купел и знам, че там има места, където не е добре да си вреш носа. Но аз например никога не съм се чувствал по-заплашен отколкото при една разходка късно вечер в историческия център на Брюксел!  

Е, и ние си помислихме същото -  да ни подредят до Киев и Белград е просто несериозно. Та, то в единия се водеше война направо, която взе стотици цивилни жертви. А в другия може да ти хвърлят един бой за това, че в някоя кафана си „погледнал не както трябва“. Може да има много негативни класации, които оглавяваме заслужено, но в тази определено не би трябвало ние да сме "победителите".

И още нещо ни притесни в тази класация: аргументите, с които се обяснява челната позиция на столицата ни. Не знаем кога и дали изобщо са дошли до София, но доста повърхностно ни се видя това с протестите...

Имало протести в София? Е, то къде няма протести, дами и господа?!  В Гърция - заради политката на държавата спрямо ЕС, в Германия - заради сексуалните посегателства над жени, в Италия - заради финансовата политика на Матео Ренци и зависимостта от мафията.

И тук даже и дума няма да споменем за бежанската криза и опасността от тероризъм.

 Изводите оставяме на Вас…

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове