Спас Русев и ВТБ продадат „Виваком“ до две седмици

Спас Русев и ВТБ продадат „Виваком“ до две седмици - картинка 1

Телекомът бе купен за 330 млн. евро през 2015 г., като основната част от средствата бяха на руската банка

Спас Русев и руската държавна банка ВТБ продават телекома „Виваком“ на цена четири пъти по-висока от тази, на която го закупиха преди четири години. Сделката може да стане факт до две седмици, а потенциален купувач е доставчикът на кабелни, мобилни и медийни услуги „Юнайтед груп“, съобщи „Файненшъл таймс“.

„Виваком“ бе купен за 330 млн. евро през 2015 г., като основната част от средствата бяха на руската банка. Сега стойността на потенциалната сделка е 1.2 млрд. евро, като по данни на „Файненшъл таймс“ такава оценка на компанията е била определена като съответстваща на последните сделки в сектора в Югоизточна Европа.

Потенциалният купувач „Юнайтед груп“ се контролира от компании за дялово инвестиране като „Би Си партнърс“ и „Кей Кей Ар“. През май компанията постигна договорка за придобиването на хърватската „Теле2“ срещу 220 млн. евро.

Собственик на "Юнайтед груп" е сръбско-словенският магнат Драган Шолак, чието име изплува в "Документите от Малта", разследване на Европейския център за разследване (ЕЦР), показващо как средиземноморският остров е използван за заобикаляне данъчното законодателство на ЕС, с цел неплащане на налози и избягване на разследване на данъчни престъпления. Според хърватските партньори на ЕЦР, Драган Шолак е укрил поне 670 000 евро данъци при закупуването на група спортни канали в Хърватия.

През юли отново икономическото издание излезе с новината, че „Виваком“ се продава, като тогава това бе потвърдено от един от собствениците Спас Русев.

През 2015 г. търгът на стойност 330 млн. евро за българския телеком беше спечелен от Русев, британското подразделение на ВТБ – VTB Capital и Delta Capital International, която е собственост на бившия финансов министър Милен Велчев и брат му Георги.

Сделката е атакувана в съда от руския бизнесмен Дмитрий Косарев, който е собственик на дял в люксембургска холдингова компания, която притежава части от „Виваком“ преди придобиването от новите акционери. Той претендира, че търгът от 2015 г. е бил фиктивен, а цената на компанията – изкуствено занижена.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове