Битката при Монс: Спасени от ангели

Битката при Монс: Спасени от ангели - картинка 1

Легендата за Монс остава във военната история на Първата световна война

Някои вярват, че това събитие е било някакъв знак, означаващ, че Бог по време на Първата световна война е бил на страната на Великобритания.

Докато битката при Монс е ожесточена, а загубите на британските войници са мнгочислени. Осмама бригада се бие със зъби и нокти, за да защити Монс. Вечерта на 23 август, с падането на нощта, ситуацията става все по-сериозна.

Заобиколени от германците, които ги превъзхождат 5-1, британски войници са били спасени от сигурна смърт.

Осма Бригада отстъпва от Монс

21000 германци, започват атака на Монс от Изток.Те отрязват единственият път за отстъпление. На десния фланг ситуацията е отчаяна, Британската войска трябва да се справи с 7-ми Бременски полк, който контролира района на Спъненн. Въпреки всичко това, на 8-ми бригада по чудо се измъква от блокадата. Те успяват да намерят пътя през тъмнината, за да стигне до лагера.

Спасени от ангели

Историята може би щеше да свърши там, ако не тръгва слух сред войниците. Всички до един твърдят, че са ги водили ангели стрелци. Те спрели германците с песни, за да могат британците да се изтеглят. Фантастика или реалност? Разбира се, че е трудно да се каже. Голямата война е довела до много легенди. На много места по предната линия, войниците разказвали, че са им помогнали небесни създания, за да останат живи.


Но легендата за Ангелите от Монс, остава в историята....

Вестта за това чудо се разпространила толкова бързо, че за нея била отпечатана дори статия в Тhe Evening Standard.

Църквата и британското правителство използват това събитие за да мотивират войниците, да продължат да се бият.

Малко по-късно, дори писателят фантаст Артър Мейчин публикува статия, в Лондон Ивнинг Нюз за събитието. Той разказва историята на един британски войник, който е спасен от ангел, помогнал му да избяга от ноктите на германската армия. Той смята, че самият свети Георги му е помогнал да се спаси. Легендата се разпространява много бързо и в различни форми. Ангелите са представени по различен начин, или като облак от светлина или като крилат конник.

Ангели или извънземни?

Мнозина уфолози смятат, че „ангелите“ не са били нищо друго, освен гости от Космоса – представители на извънземни цивилизации, приели облика на войници.

Експертът в областта на изучаването на НЛО Кевин Гудман отбелязал: „В годините на Първата световна война хората още нищо не са знаели за НЛО, затова войниците може да са свързали тази свръхестествена намеса само с посланици на Бога.“

 

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове