Спецоперация срещу строители за данъчни измами

Спецоперация срещу строители за данъчни измами - картинка 1
Снимка: 24chasa.bg

Разследва се дейността на търговските дружества "Агромах" и "Пътища Пловдив"

9/Спецпрокуратурата, ГДБОП и НАП са извършили операция срещу престъпна група за данъчни измами, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Претърсени са адреси в Пловдив, Благоевград, Лом и София. Разследва се дейността на търговските дружества "Агромах" ЕООД и "Пътища Пловдив" АД,двете с основен предмет на дейност строителство, съобщи бТВ. Тези две дружества са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти.

Дружествата от групата на "Агромах" ЕООД и дружествата от групата на "Пътища Пловдив груп" АД ползват доставки от дружества, наречени "Буфери" - "Кей пласт" ЕООД и "Кей транс гео" ЕООД.

Чрез тези буферни дружества се осигурява документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи.

По този начин се намалява дължимият от тях към държавния бюджет ДДС за внасяне, посочват от прокуратурата.

От своя страна буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества с характеристиката на "липсващи търговски" - регистрирани на лица с нисък социален статус, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.

С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми, щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лева избегнат за внасяне ДДС, обясняват от прокуратурата.

При претърсванията в Лом са открити златни накити на стойност около 500 000 лв.

При извършване на процесуално-следствените действия в базата на "Агромах" ЕООД в района на Благоевград, служителка от дружеството се е опитала да изнесе в сак сумата от около 1 000 000 евро, посочват от прокуратурата.

Продължават действията по разследването, като предстоят разпити на свидетели, изискване на документи и назначаване на експертизи.

 

Според управителя на фирмата Методи Бачев парите, които са иззети от касата, са били оборотни. Пред бТВ той

определи обиска като мокра поръчка:

„Този, който покаже този документ, аз лично ще му дам премия 100 000 лева, този, който ми покаже документ, че ние дължим на държавата 14 милиона. Аз лично още в понеделник ще изпратя моите 3000 души в ГДБОП да им дадат заплати, това ще направя, не можеш да маскариш хора и фирма, без да имаш доказателства, без да имаш документи”.

Бачев показва документи за платени данъци и твърди, че

няма и лев задължения към държавата.

А фирмите, през които минавали документите, били законно регистрирани и законно действащи и не служели за укриване на данъци и печалби.

"Това е поръчка срещу нас и изпращам поздрави на поръчителите. Знам кои са, но засега няма да ги кажа. Никой не казва, че имаме 30-40 млн. лв. кредити са текущи обекти и купуване на нова техника", коментира Методи Бачев пред „24 часа“.

Той смята, че

у нас работят фирми с политически протекции

и друга група компании, които са силни и извършват качествена работа. Но атаката била насочена срещу неговите компании, защото нямали политически протекции.

В групата фирми на "Агромах" работят около 3500 души. Фирмата е сред най-силните у нас, като на нея бе поверено бързото довършване на лот 4 на магистрала "Струма" след като гръцката фирма се оказа, че не може да я построи.

Междувременно стана ясно, че

екипи на МВР, НАП и икономическа полиция проверяват фирми и в столичните квартали "Бокар" и "Горубляне".

"Спецакциите в столичните квартали са продължение на операцията, която започнахме преди 2 седмици, обясни пред "Фокус" старши комисар Младен Маринов, директор на СДВР. Проверяват се офиси и се подготвят ревизии на определени фирми. Действията са част от цялостния план за противодействие на престъпления в столицата.

/37

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове