Споразумението между ЕС и Турция нарушава правата на бежанците

Споразумението между ЕС и Турция нарушава правата на бежанците - картинка 1

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" критикува решението за връщане на мигранти и го нарече "черен ден за човечеството"

9/Британски правозащитници категорично разкритикуваха постигнатото на срещата на върха в Брюксел споразумението за миграцията между ЕС и Турция, което, според тях, нарушава основните права на бежанците. Това съобщи директорът на неправителствената организация „Амнести интернешънъл“ във Великобритания Кейт Алън пред The Independent, съобщи „Фокус“. По думите ѝ, постигането на това споразумение е нищо друго, освен „черен ден за човечеството“.

„Това е абсолютна лудост – да тикаме бежанците обратно в ръцете на същите контрабандисти, които току-що са ги докарали до Европа“, каза Алън.
Според нея при никакви обстоятелства това не може да се нарече решение на проблема.
„Крайно срамно е да гледаме как лидерите на ЕС се отказват от своите юридически задължения“, добави тя.

В същото време международните медии обръщат внимание на факта, че България продължава укрепването на защитата по границите си. Deutsche Welle съобщава за проведените в петък съвместни учения между български и македонски военни.
Целта на тренировките е оптимизация на мерките в случай на масирано проникване на българската граница от страна на търсещите убежище, а също и с цел сплашване на лицата, занимаващи се с нелегално превозване на хора към Европа.
След затварянето на т.нар. балкански маршрут за бежанци България се подготвя усилено за вероятно увеличаване на мигрантския натиск към страната, допълва немската медия. Още преди две седмици бяха проведени съвместни учения между въоръжените сили и полицията, а след това на границата с Гърция бяха дислоцирани 400 български войници.

/37

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове