Според Захариева среща във Варна ще има, Турция изпълнява ангажиментите си

Според Захариева среща във Варна ще има, Турция изпълнява ангажиментите си - картинка 1

Тонът е остър и от двете страни. Целта на тази среща е да се поставят очи в очи въпросите

Турция изпълнява ангажиментите си, няма натиск на външната граница, няма информация за отлагане на срещата между лидерите на ЕС и турския президент Ердоган. "Считам, че и ЕС изпълнява ангажиментите си", коментира пред НоваТВ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Според нея споразумението между Брюксел и Анкара за бежанците на всяка цена трябва да бъде запазено. "Всички си спомняме какво се случи 2015-а година. Всички си спомняме натиска по т. нар. "западнобалкански" маршрут. По моя информация са разплатени 1,5 милиарда, а останалите са договорирани, защото те се отпускат за конкретни проекти. Когато са готови проектите, тогава се изплащат парите", допълни тя. 

"Тонът е остър и от двете страни. Целта на тази среща е да се поставят очи в очи въпросите. Ердоган не за първи път казва, че ЕС не изпълнява ангажиментите си по споразумението. ЕС и институциите казват, че го изпълняват и че всъщност така е направено споразумението. Лично аз не очаквам отлагането на срещата заради Кипърския проблем. Надявам се проблемът с Кипър да се реши", обясни външният министър. 

Въпросите, които ще се обсъждат във Варна са важни, защото засягат сигурността на Европа и нашата страна заради мигрантите, които са в Турция. Мигрантската криза е не само наша основна тема. Споразумението е договорено и не съм чула Турция да има претенция за още пари. "Сега е момента за разговори с Турция и по изказаните от Ердоган мисли за "духовните граници", тази страна е важен съюзник на Европа не само в ЕС, но и в НАТО", обясни Захариева. 

Захариева коментира и скандала с отравянето на Сергей Скрипал. Според нея, сега съмненията на Великобритания трябва да бъдат потвърдени или отхвърлени от Организацията за забрана на химическите оръжия, която вече е получила проби от използваното нервно-паралитично вещество.

 

Припомняме, нападението над Скрипал предизвика дипломатичен скандал межу Русия и Великобритания. Британският премиер Тереза Мей заяви, че вижда Русия виновна за отравянето, а външният министър на Великобритания Борис Джонсън заподозря самия руски президент Владимир Путин като поръчител на нападението.

Припомняме, миналата седмица Захариева пусна туит, че подкрепя санкциите на Великобритания срещу Русия за случая с отровения двоен агент Сергей Скрипал.

Първо в този туит няма споменаване на дума и посочване на виновни, и ако някой от реагиралите от БСП депутати, е за използване на химическо оръжие срещу мирни граждани, нека излезе и да го каже. Приехме доста подробна декларация. Това, което се споменава в декларацията на министрите на външните работи, е че това се случва за първи от 70 г. в Европа, но когато се случва и 131 са хоспитализирани, тогава няма как всички да не сме притеснени. Трябва да бъдем притеснени. Това, което трябва да се случи и се случва - от вторник международната организация по борба с химическите оръжие е във Великобритания и взима проби", коментира Захариева. 

"Няколко държави бяха намесени в този скандал. Всеки един от лидерите на тези държави остро възрази срещу обвиненията на Русия. Фактът е, че по тази конвенция всяко едно от тези вещества е трябвало да бъде унищожено", добави външният министър.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове