Среднощно заседание на парламента за Изборния кодекс

Среднощно заседание на парламента за Изборния кодекс - картинка 1

След близо 15 часа депутатите утвърдиха задължителното гласуване

Депутатите гласуваха среднощно промените в Изборния кодекс. След близо 15 часа народните представители утвърдиха задължителното гласуване със санкция - отписване от избирателните списъци без уважителни причини, предава БТВ.

Според приетите вече промени негласувалите на два избора от един и същи вид - президентски или парламентарни, ще бъдат заличавани от избирателните списъци. Те ще могат да бъдат включвани отново, ако подадат заявление за това. Депутатите решиха още в бюлетината да има квадратче "Не подкрепям никого".

На среща с премиера, управляващите партии се споразумяха, че този вот няма да се отчита при определянето на изборните резултати. Така малките формации няма да бъдат ощетени. Управляващите се договориха също да има промяна по отношение на откриването на секциите в чужбина.

Депутатите отхвърлиха формите за стимулиране на избирателите и агитацията на турски език, предложена от ДПС.

Предизборната кампания ще е с продължителност 30 дни, а краят на изборния ден ще е до 21 ч., вместо в 20 ч. Изборният ден ще стартира в 7 ч.

Депутатите продължават и днес гласуването на промените в Изборния кодекс, след като приемането на текстове от законопроекта продължи до късно снощи.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове