Старите сгради на София - обикнете ги преди да изчезнат

Старите сгради на София - обикнете ги преди да изчезнат - картинка 1

Нашата китна столица колекционира стари сгради, всяка от които крие "малки" истории. Събираме спомените за тях, биографии на обитателите им, стари вестници и какво ли още не, но не им се наслаждаваме истински.

Попаднахме на невероятни снимки, които няма как да подминем без да ги споделим с вас.

Става въпрос за албум, показващ ни софийските улици по начин, по който никога не сме ги виждали.

Това е една вратичка към изкуството, което се крие над нас. Вече все по-малко се наслаждаваме на красотата на столицата ни, все навираме носове в телефоните или гледаме напред, все пак трябва да сме нащрек постоянно. Някак не е достатъчно просто да вдигнем поглед нагоре, за да се насладим на заобикалящите ни сгради, декорациите, скулптурите, статуите и какво ли още не, което си стои там и просто чака нас. 

София крие много архитектурни шедьоври и красоти, като повечето от тях са от началото на 20-ти век.

Куполът на сградата на ъгъла на ул. "Алабин" и ул. "Цар Асен"- "Себат Фархи".
 
Сградата на ъгъла на ул."А. Стамболийски" и "Ботев"
 
Нашата китна столица колекционира стари сгради, всяка от които крие "малки" истории.
Събираме спомените за тях, биографии на обитателите им, стари вестници и какво ли още не, но не им се наслаждаваме истински. Това са сгради, които са оставени да се разрушат под напора на времето и съвсем скоро просто ще престанат да съществуват. Нашият поглед към града предоставя картини и образи, които не можем да видим в музеите или паметниците.
Богословският факултет в центъра на София
 

Няма как да не споменем все по-често случващите се инциденти, свързани с разпадащи се сгради. Тухла от една от тези сгради падна върху бебешка количка, парче от бетонна плоча падна върху младеж в подлез, случват се какви ли не беди, като не ни остава друго освен да обвиним сградите, за това, че остаряват и не се поддържат сами.

Най-важното нещо е, дори и да изчезнат от картината на столицата ни, тези архитектурни забележителности да останат в спомените ни, в представата ни за такова каква е била София.

Създайте си един ритуал както правя и аз : всеки ден, докато вървя из София, задължително оглеждам сградите около себе си, дали са нови или стари, това няма значение. Просто им осигурявам необходимото внимание и възхищение, които заслужават.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове