Стартира нова транспортна схема – пак

Стартира нова транспортна схема – пак - картинка 1

Автобусните превозвачи искат спиране на нелегалните бусове

До три месеца ще бъде изготвена и разписана новата Национална транспортна схема. Това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски на брифинг след тричасова среща с автобусните превозвачи. Те се бяха заканили да започнат протест, защото от години никой не обръща внимание на основните им проблеми. На първо място това са

„черните превози“ – частници с лични бусове,

които обаче по закон не се лицензират като средство за превоз на пътници, но изпълняват вътрешни и международни курсове на дъмпингови цени. Не е в правомощията на ИА „Автомобилна администрация“ или популярно нареченото ДАИ да спира такива коли за проверка. Това може да прави само полицията, но и тя не го прави, казаха от бранша.

На въпрос на No Comment дали в тази схема ще бъде включено и разписанието на влаковете, Московски отговори утвърдително.

Напомняме, че такава бе амбицията на ведомството още при предишния мандат. Целта бе автобусите, които тръгват от София и возят например до морските дестинации, да не спират от град в град и да обират местните пътници, като така да лишават локалните компании от пътникопоток. Другата цел бе автобуси на конкурентни фирми да не тръгват с разлика от няколко минути една от друга и да се надпреварват по пътищата. Третата цел бе да се съгласува тръгването на автобусите от малките населени места с влаковото разписание, за да не се налага пътниците да чакат дълго за прекачване.

Схемата бе изготвена още през 2011 година, но тогава общините, а също и превозвачите се обявиха против с нея с традиционния довод, че това им изяжда хляба.

През всичките тези години обаче е

публична тайна, че малки бусчета и коли с места 6+1 изпълняват незаконно транспортни услуги.

По темата започва да се говори винаги, когато някой от водачите катастрофира в чужбина и няма пари за превоз на убитите и ранените.

Московски уточни, че математическият модел на новата схема е изготвен от БАН и сега предстои да се конкретизират самите линии. "Втората тема, по която постигнахме споразумение - отново в период от 3 месеца, е категоризация на гарите. След като приключи тя, да изработим методиката на ценообразуване. Съществува голям дисбаланс при събирането на такси", допълни той и като пример каза, че

някои големи автогари в Испания събират по-ниски такси от провинциални автогари у нас.

Някои провинциални автогари таксуват превозвачите по-скъпо от испански автогари.

Министърът каза още, че е взето решение да се наложи временен мораториум върху постоянното използване на форсмажори от страна на общините и областите за възлагането на транспорт. "В много от случаите това е елегантен начин да се избягва спазването на закона за обществените поръчки”, допълни той.

"Още днес ще бъде изпратено инициативно писмо от Министерство на транспорта към министрите и вицепремиерите Владислав Горанов, Ивайло Калфин, Лиляна Павлова и Румяна Бъчварова да се определят ден, дата и час за среща и с тях, за да се съберем и да могат комплексно да бъдат решавани проблемите на автобусните превозвачи. Борбата със сивия сектор обаче излиза извън инструментите, които нашето министерство притежава", каза Московски. Министърът уточни, че

транспортните схеми са национална, областна и общинска. Министерството е отговорно за националната, а областните и общински ръководства трябва да се съобразяват с нея.

По думите на Ивайло Московски е дошъл моментът, когато е вече немислимо и невъзможно да се отстъпва пред разнообразни протести и натиск, за да не заработят транспортните схеми. В същото време другите министерства, в чиито отговорности се включва спирането на незаконните транспортни дейности, също трябва да влязат в ролята си.

Автобусните превозвачи са недоволни от въвеждането на тол системата, която по думите им ще увеличи значително техните разходи, а оттам и цените на билетите.

Някои посочват като пример Сърбия, където вътрешните превозвачи плащат едни цени, а тези, които пресичат държавата и ползват пътните артерии транзитно се движат по други тарифи. Не е ясно обаче дали ЕК би позволила подобна диференциация и в държава на ЕС.

 

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове