Стефан Николов: Само палестинските власти имат нужда от смъртта на Омар Зайед

Стефан Николов: Само палестинските власти имат нужда от смъртта на Омар Зайед - картинка 1
Снимка: Facebook

Доста в повече ми идва наглостта, с която палестинските представители сравняват убиеца с герои от нашето нациналноосвобдително движение като Левски, казва социологът

8/ Социологът Стефан Николов* коментира във Facebook профила си недопустимото героизиране на убиец, осъден за нападение над незащитен човек, както и нелепата безкритична подкрепа за "каузата" на палестинските терористични организации, които оправдават всяко престъпление с "освободителната си борба", а на всичко отгоре са на издръжка на европейските данъкоплатци.

"От снощи, след като излезе трагичната вест за смъртта на палестинеца в двора на палестинското посолство, по телевизиите шестват различни палестински представители. Тезата им е една и съща: става дума за мъченик на палестинската борба, убит е от Мосад. При това,

не отричат, че жертвата на "мъченика" е невъоръжено момче, отишло да купи сладки за съучениците си.

Тези палестински басни са известни отдавна, те будят само ирония у сериозните хора, но сега става дума за нещо, което съвсем ни въвлича в безкрайното съперничество между Израел и едни по същество терористични организации - защото

едно е партизанска война срещу армия, която считаш за агресор или окупатор, а съвсем друго - атаките срещу невъоръжени хора, атаки, които биват героизирани.

Доста в повече ми идва наглостта, с която палестинските представители сравняват нещастника с герои от нашето национално освободително движение като Левски.

Има компетентни органи, които ще си кажат думата, но

палестинците предпоставено отхвърлят всякаква логика и оправдават всеки криминален акт със своята борба.

Учудване предизвика фактът, че палестинският посланик се вози на луксозна кола, а посолството няма елементарна охрана.

Айде бе! Че като нямат пари, има доброволци, едва ли страдат от липсата на хора, които умеят да боравят с оръжие и да се укриват по всякакъв начин, има достатъчно богати палестинци, за които едва ли е проблем да финансират поставянето на една или повече камери, пък и "арабските братя" могат да помогнат.

Самата палестинска администрация, което по същество толерира тероризма под благородното знаме на борбата за освобождение, е почти изцяло издържана със средства на ЕС, т.е., на европейските данъкоплатци.

Засега никъде не чух някой да припомни това, но преди няколко години имаше подобен случай на смърт в палестинското посолство в Прага, чешката полиция влезе в посолството и завари там арсенал от всякакво оръжие. С каква цел - неизвестно: все пак Прага е доста далеч от Западния бряг и Газа.

Впрочем, когато попитаме за целите и интересите - може би е наивно, но Израел е рационална страна и в казус като престъплението на загиналия в София, който не е чак толкова мащабен като атентата на мюнхенската олимпиада например, законът има върховенство (което не може да се каже за палестинските територии) и

основната цел е да се постигне екстрадирането и лицето да излежи присъдата си

(не става дума да бъде сложен на електрическия стол или изправен за разстрел, нали, има известна разлика!).

Докато палестинските власти имат въпиюща нужда от подобни случаи, за да поддържат "революционния плам" на своя народ и да поддържат митовете, на които се гради доктрината им.

Няма да се разпростирам повече, искам да завърша с

искреното си възмущение от лицето Абуаси, приютен от Софийския университет и подвизаващ се от негово име.

И друг път ми е правило впечатление, че той изразява доста крайни и едностранчиви мнения, което едва ли могат да бъдат обяснени само с академичната свобода на словото. Сега достигна още по-далеч, като охули цялата българска политика и дори обяви страната ни едва ли не като окупирана територия на Израел. Едва ли не си дава сметка какво означава това - а то е аргумент за разгръщане на интифада и на наша територия!"

***

* доц. д-р Стефан Николов работи към Института по социология към БАН, член е на Етичната комисия към Българската социологическа асоциация.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове