Столиците с най-дългите нощи и най-късите дни /ВИДЕО/

Столиците с най-дългите нощи и най-късите дни /ВИДЕО/ - картинка 1

Дългите полярни нощи са магически красиви

Има няколко столици, които се намират в относителна близост до полярния кръг, на север от който слънцето не изгрява през зимата и не залязва през лятото.

Дългите полярни нощи са магически красиви. При тях нощта и полумракът танцуват под светлината на ярките звезди и хипнотичното северно сияние.

Тази красота обаче грабва съзнанието за кратко и след нея се прокрадва тягостното чувство на самотност и изоставеност. Депресия сковава ума.

Още древният лечител Хипократ е смятал, че сезоните се отразяват на настроението на хората. В наши дни това се нарича сезонно афективно разстройство.

По време на дългите мрачни зими в северните страни, този синдром се проявява средно при 10% от жителите им, а около 30-40% го усещат в по-лека форма.

северно сияние

Обществен мит е, че скандинавските страни са лидери по самоубийства заради дългите мрачни зими. Това не е вярно. Единственно сезонните депресии са по високи.


Стокхолм е на пето място сред столиците с най-дълга зимна нощ. През декември тя достига 17 часа и 55 минути, като денят е дълъг само 6 часа и 05 минути.

Стокхолм

Град Талин, столицата на Естония, е на 4-то място. Там зимната нощ изяжда деня с две минути и той е дълъг само 6 часа и 03 минути.

Столиците на Норвегия и Финладия са на 3-то и 2-ро място в тази класация.Зимната нощ там свива деня до 5 часа и 54 минути в Осло и с още 13 минути в Хелзинки.

Най-къс е зимният ден в столицата на Исландия, Рейкявик. По време на зимното слънцестоене, изгревът е в 11:22 часа, а залезът в 15:39 ч. - денят се стопява за 4 часа и 7 минути.

Разбира се, хората в северените страни се борят с мрака по всевъзможни наични - украсяват къщите си с ярки и топли цветове, организират си забавления и така нататък.

И да не забравяме, че през лятото става точно обратното - дните стават безумно дълги, а нощите кратки и светли. Това обаче също може да влуди някои хора.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове