Стомашният вирус, който мъчи малчовците

Стомашният вирус, който мъчи малчовците - картинка 1

Летните стомашни вируси са агресивни и доста заразни. Как да предпазим децата от тях?

Гастроентеритът, наричан още стомашен грип е много мъчителен, особено за бебетата и малките деца.

Най-често срещаните вируси, причиняващи стомашни проблеми при децата са ротавирус, аденовирус и астровирус.

Крехкият детски организъм трудно понася диарията, повръщането и силните коремни спазми.

Всички тези симптоми крият голям риск от дехидратиране. Съпътстващи симптоми на стомашен грип могат да са още висока температура, силни болки в корема, загуба на апетит.

Както всички ние знаем летните стомашни вируси са агресивни и доста заразни. Как да предпазим децата от тях?

Хигиена

Хигиената е водеща в превенцията на агресивните летни стомашни вируси. Честото миене на ръцете е от огромно значение. Важно е да миете ръцете на детето, както и своите собствени възможно най-често през деня.

Ако член на семейството страда от стомашен вирус може да се наложи да носи маска или ръкавици при контакт с малкото дете или бебе. Това се налага, тъй като стомашните вируси са силно заразни. Обикновено в рамките на 24 часа друг член на семейството проявява симптомите.

Как да облекчим страданието?

Хидратиране

Пиенето на достатъчно течности е жизненоважно за детския организъм. Децата се обезводняват много лесно, особено ако стомашният грип е придружен с обилна диария и често повръщане.
Уверете се, че детето приема достатъчно течности под формата на вода, чай, бульон, плодов и зеленчуков сок (прясно изцедени). Така електролитният баланс в организма ще се запази и ще се избегнат рисковете за здравето, криещи се в нарушения водно-солеви баланс.

Билки

Билките помагат изключително в борбата със симптомите на стомашен грип. Кротонът е билка, използвана от векове в китайската медицина. Тя помага за облекчаване на тежестта в стомаха. Окубака е друга билка, растяща в Западна и Централна Африка и имаща силни алелопатични свойства. Тя намалява натрупването на вредни вещества при заболявания на червата.
Бялата чемерика пък подобрява кръвообращението в стомашно-чревния тракт и намалява диарията.

Хранене

Ако детето ви повръща, вероятно няма да иска да яде. Какво да правите в такъв случай?
Най-добре е да не го насилвате да се храни с твърда храна. Наблягайте на течностите с хранителен състав, като зеленчуковите супи и плодовите сокове.

Когато най-острият период отмине, започнете да захранвате детето с по-леки храни – каши, препечен хляб, банани, ябълково пюре.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове