Стотици хиляди протестираха в Хонконг, Китай обвини "чужди сили" (видео)

Стотици хиляди протестираха в Хонконг, Китай обвини "чужди сили" (видео) - картинка 1

Стигна се до сблъсъци с полицията, която използва палки и сълзотворен газ

Над милион жители на Хонконг излязоха на протест заради спорен план, който би дал възможност за екстрадиция в останалата част от Китай, съобщиха организаторите, цитирани от "Франс прес" и Би Би Си. Други източници съобщават за стотици хиляди участници.

Френската агенция отбелязва, че това е най-голямата демонстрация в Хонконг след връщането му на Китай през 1997 г. Тя започна заради закон, даващ възможност за екстрадиция от Хонконг в останалата част на Китай. Местните власти предупредиха, че няма да се откажат от него, тъй като е необходим. Управляващата Хонконг Кери Лам обяви на пресконференция, че този проект не е бил по предложение на Пекин и че няма да наруши никоя от специалните свободи, на които се наслаждава територията.

Китайските власти обвиняват "чужди сили" за протестите. Редакционна статия на държавния в. "Чайна дейли" остро критикува протестите с твърдението, че жители на Хонконг са били подмамени от опозицията и "чуждите си съюзници". Освен това "всеки разумен човек" би подкрепял "отдавна необходимия законопроект", който ще премахне вратичките в закона, позволяващи "Хонконг да се превърне в пристан за престъпници".

 

Стигна се до сблъсъци с полицията, която използва палки и сълзотворен газ. Демонстрантите хвърляха бутилки и използваха метални прегради. Полицията пък се опита да прогони малка група протестиращи, които искаха да останат пред Законодателния съвет, местния парламент, уточни АФП. 

Стотици хиляди протестираха в Хонконг, Китай обвини "чужди сили" (видео)

© Reuters

По-рано служителите на реда съобщиха, че 153 хил. души са потеглили от началната точка на шествието. Полицията, цитирана от ДПА и БТА, твърди, че в пика си демонстрацията е достигнала 240 хил. души, а според в. "Саут Чайна морнинг пост" става дума за половин милион души. Медиите в континентален Китай почти не отразиха протестите, а много чужди бяха блокирани.

Поне трима полицаи и журналист са ранени.

Повод за законопроекта стана убийството на 20-годишна бременна жена, за което се твърди, че е извършено от приятеля ѝ, жител на Хонконг, на тайванска територия. След бягството му в Хонконг той нямаше как да бъде екстрадиран заради липсата на споразумение.

Властите искат да направят възможна екстрадицията в континентален Китай, както и в Тайван и Макао, при обвинения като убийство или изнасилване, като последната дума трябва да е на съда в Хонконг. Критици смятат, че ще се стигне до произволни задържания, несправедливи процеси и мъчения, на каквито стават жертва обвиняеми в Китай.

Тъй като Хонконг е полуавтономен от връщането си на Китай през 1997 г., той се ползва с някои свободи, недостъпни на останалите китайци, съобразно принципа "една страна, две системи".

Най-голямата демонстрация в историята на Хонконг се състоя през 1989 г. Тогава 1.5 млн. души се събраха в тогава британската колония в подкрепа на продемократичните протести на площад "Тянанмън" в китайската столица Пекин, отбелязва ДПА.

През есента 2014 г. заради предложена реформа в избирателната система, за която се смяташе, че увеличава контрола на Китай, стотици хиляди се включиха в 79-дневните протести на Движението на чадърите. Часове след вчерашните протести, депутатът Таня Чан получи условна присъда заради подстрекаване към безредици по време на демонстрациите преди пет години.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове